Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vissa viner blir mer som en antikvitet än en dryck. Jag var nyligen och hälsade på i slottet där det lyxigaste av alla lyxiga ädelsöta viner görs. Château d’Yquem i Sauternes har sedan 1700-talet varit kungarnas och presidenternas söta favoritvin. Ännu idag behåller de sin status trots – eller tack vare – att slottet nu ingår i lyxkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Grunden i kvaliteten är extrem noggrannhet i urvalet av druvor. Druvorna är för det första ädelrötade – det vill säga de är drabbade av botrytissvampen som gör att skalet perforeras och vattnet dunstar. De små torkade druvorna plockas en och en i upp till 5-6 omgångar. Ja, ibland går plockarna igenom fälten över tio gånger. Genomsnittsskörden är 800 liter vin per hektar – vilket betyder ett litet glas per vinplanta. Normalt för ett fint vin är 4-5000 liter per hektar – motsvarande en flaska per vinranka.

Vinet jäses på nya ekfat och lagras sedan flera år innan det släpps på marknaden. Jag fick prova den senaste årgången 2008 och det var en upplevelse. Honung, blomdoft, torkade aprikoser, citrusskal, karamell, nötighet med rostad ton i bakgrund – är mina noteringar.

Château d’Yquem 2008 är en magnifik årgång väl värd att dricka. Fast de flesta buteljerna lär hamna i olika vinkällare under lång tid.

Det produceras 100 000 buteljer av detta vin. Frågan är hur många som dricks. Dessa viner är så eftertraktade som samlarobjekt att det finns anledning att tro att det bara är en mindre del som verkligen dricks upp. De andra ligger i vinkällare och väntar på att stiga i värde. De köps sedan av andra samlare som sparar dem till nästa tillfälle då de ligger bra till för att tjäna pengar.

Det är bara att titta på Systembolagets vinauktioner för att konstatera att mer än hälften av de söta vinernas som auktioneras ut kommer från Château d’Yquem.

Gamla Château d’Yquem-flaskor har ett enormt samlarvärde och säljs till höga priser.

Allt detta inbjuder naturligtvis till fusk. Av detta skäl har nu alla flaskor ett ingraverat serienummer så att de kan spåras. Etiketten har också ett vattenmärke och pappret är detsamma som används för EU:s sedlar.

När drack du själv en Château d’Yquem senast?

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.