Mikael Mölstad
Det är gott med gamla viner. Diebolt-Vallois tillhör en av de trevligaste och bästa producenterna bland de mindre husen i Champagne. I Sverige är det många som gillar dem. Vid ett besök nyligen fick jag möjlighet att prova en raritet: en flaska från 1953. Det var till och med innan den nuvarande Diebolt-Vallois var grundat.
Jacques Diebolt, som skapade vinhuset, hade i god tid ställt buteljen upp och ned så att fällningen samlades vid korken. Detta var nämligen en odegorgerad flaska (som vi säger i branschen…). Det betyder att den rara champagnen har legat på fällningen sedan 1954. Med viss vånda fick vi beskåda hur Jacques Diebolt degorgerade den 58-åriga buteljen inför våra ögon.
Med en speciell tång lirkade Jacques Diebolt upp den 58-åriga flaskan och lät fällningen spruta ut.
Med ett mycket svagt pys åkte korken ut och en skvätt champagne med gamla jäsrester följde med. Jacques Diebolt hade väntat sig ett visst poff – och trodde att buteljen var tämligen död. Men så fel han hade.
Gyllengult med små bubblor kvar. En upplevelse i varje droppe.
Visserligen var det inte mycket bubblor kvar. Men doften och smaken var helt fantastisk: nötchoklad, honung och citronskal. Ja, det smakade som en Grand Cru Montrachet från 1980-talet. Ingen sprittande syra men ändå lite bubblor till en början.
Det var en härlig upplevelse för en luttrad vinskribent.