Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det finns många myter kring champagne. I skuggan av det fruktansvärda som hänt i Oslo fortsätter livet. I Visby avslutades Stockholmsveckan som följde på tennisveckan i Båstad. Sociala media älskar att rapportera om champagne som flödar och stockholmsbrats som beter sig. Andra medier hänger på.

Förra sommaren uppfanns vaskning. Eftersom krogarna stoppade champagnesprutandet bestämde pappa-betalar-gossarna att de skulle visa sin rikedom genom att låta personalen slå ut en extra flaska champagne i vasken. Var det sant?

Först sprut, sedan vask och sedan trask – vad kommer härnäst?

Jag kollade dessa rykten förra sommaren. Några påstod att de kände någon som varit med. Någon säger sig ha gjort det men vill inte framträda med namn. På det främsta ”vaskarstället” Pepe’s Bodega i Båstad förklarade dock den ansvarige Fredrik Strebel att det bara är en myt. Och så är det nog – men rätt kul. Bara att prata om det som om det var ett faktum retar många.

I sommar har vaskning övergått i traskning. Idén är att rikemansbratset köper en flaska skumpa men lämnar kvar den odrucken – och traskar ut från krogen. Inte lika kul som vaskning, tycker jag. Det är väl mest skoj för att det rimmar.

Men alla media, inklusive de sociala, har hängt på och en insändarskribent i DN ojade sig över fenomenet under rubriken ”Traskning är inte det minsta coolt”.

Är det sant? Nej, knappast. Och vad händer nästa sommar? Det kan jag redan nu ge besked om: nästa sommar blir det maskning. Rikemansbratset köper en flaska champagne och han dricker så långsamt att krogen stänger och han blir utkastad. Det låter väl coolt.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.