Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Until the bitter end. Slutet närmar sig för vår stora vinprovning som jag skrev om i ett blogginlägg i veckan. På torsdag nästa vecka ska vi vara klara. Men när jag skrev att det var 1 300 viner totalt så hade jag fel. Det är noga räknat 1 560 viner som ska provas. Så det blir att kämpa på några extra dagar eftersom vi i provningsgruppen håller oss till en dagsranson på 120 viner.

Viner står i parad – väl organiserade och numrerade.

När jag skriver ”until the bitter end” så är det också en dubbeltydig sanning, Många av dagens röda viner är nämligen rejält tanninbestyckade så slutklämmen på provningsslatten i munnen kan bli rejält bitter. Vi hinner prova mellan 20 och 30 viner i timmen så efter några timmar är gommen rätt bepansrad av beska från skal och ekfat. Och tänderna ser ut som de ruttnat och är på väg att lämna munhålan.

Som du säkert vet och förstår är vi mycket noga med att spotta ut allt vinet efterhand. Men på grund av koncentrationen och kanske lite alkoholångor är åtminstone jag rätt mör efteråt. Men framåt kvällen är jag pigg igen och tänderna börjar återfå sin hyggligt normala vithet.

Och nästa dag är det nya tanninstinna röda viner som ska provas. Och många goda vita också, bör tilläggas.

Vi är lika noga med att spotta som att anteckna och sätta poäng.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.