Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

När australiska forskare tog båten till ön Sandy, som enligt kartorna skulle ligga mellan Australien och Nya Kaledonien, i Stilla havet, gjorde de en ovanlig upptäckt. Ön finns inte!

Sandy var utmärkt på diverse kartor som forskarna hade tillgång till och söker man på Google Maps så ligger den där som ett stort riskorn på kartan. Men när forskarna kom dit fanns där bara vatten och inget land i sikte. Kanske har ön aldrig funnits.

Som Sandy är utplacerad på kartorna skulle den ligga på franska territorialvatten – närliggande Nya Kaledonien är franskt – men ön finns inte med på några franska kartor och inte heller på marina kartor, som mäter havsdjupen.

– Vi blev misstänksamma när båtens sjökort visade att havsdjupet var 1 400 meter där det enligt våra vetenskapliga kartor och Google Earth skulle ligga en stor ö, berättar geologen Maria Seton från Sydneys universitet för The Sydney Morning Herald.

Hon hennes forskarkolleger var ute på en 25 dagar lång forskningsresa när de gjorde upptäckten. Steven Micklethwaite, från University of Western Australia berättar för tidningen att de fnissade åt Google medan de stävade rakt igenom ”ön”. Därefter började de ställa samman information om sjöbotten, som ska skickas till relevanta myndigheter så att kartorna kan ändras.

Ön Sandy har funnits med på kartor sedan åtminstone år 2000. På Google tar man upptäckten med ro.

– Världen är ständigt i förändring och att hålla koll på dessa förändringar är en aldrig sinande strävan, säger Nabil Naghdy, som basar för Googles kartor för Australien och Nya Zealand, till Sydney Morning Herald.

Även om förändringen i det här fallet verkar ha skett på kartorna och inte i verkligheten. Fast söker man på Google Maps så hittar man fortfarande ön Sandy – som inte finns – på kartan.

 

Sandy Island

Sandy Island enligt Google Maps

 

Fler bloggar