Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Fem dagar efter att franska högerpartiet UMP:s medlemmar skulle välja ny partiledare djupnar krisen inom partiet. Sent i måndags förklarades Jean-François Copé ha vunnit det oerhört jämna valet mot tidigare premiärministern François Fillon. Efter mer än 24 timmars räkning visade sig det att det bara skiljde 98 röster mellan de båda, men redan innan dess talades det om valfusk.

François Fillon hävdar att han är den rättmätiga segraren och har begärt en omräkning av rösterna. Bland annat ska tre valdistrikt utanför Frankrike felaktigt ha utelämnats från rösträkningen. Om rösterna från Nya Kaledonien, Mayotte samt Wallis och Futuma räknats med skulle Fillon ha vunnit. Fillon har också begärt att en av grundarna av UMP, Alain Juppé, som tidigare varit både premiärminister och utrikesminister och nu är borgmästaren i Bordeaux, ska rycka in och medla. Båda kraven avfärdas dock kategoriskt av Jean-François Copé:

– Resultatet är klart, nu måste vi enas och arbeta tillsammans, sade han i onsdags.

Men François Fillon hotar med att gå till domstol och vidta rättsliga åtgärder om han inte får rätt, vilket nu även minskat Copés intresse för samarbete. I en intervju med franska Europe 1 igår hävdade han att Fillon bara är en dålig förlorare och att det är Fillons anhängare som fuskat i valet.

Under tiden driver franska medier med vad de kallar för UMP:s tragikomiska psykodrama. Men några tar det också allvarligare.

– Detta kollektiva skeppsbrott destabiliserar hela det franska politiska livet, skriver i Francis Laffon i L’Alsace.

Fler bloggar