Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Den franska högern skulle välja sin nya ledare i helgen, men det var inte det lättaste visade det sig. Båda kandidaterna, Jean-Francois Copé och François Fillon, hävdar att de vann och anklagar den andre för valfusk.

Frankrikes största oppositionsparti UMP (Union pour un Mouvement Populaire) har kunnat glädja sig åt fallande opinionsstöd för president François Hollande, som besegrade Nicolas Sarkozy i vårens presidentval. Men när partiet på söndagen skulle rösta om vem som ska ta över efter Sarkozys avgång verkar det mesta ha gått fel. På måndagen avbröts rösträkningen och ännu är det oklart när det är möjligt att tillkännage en vinnare. Statsvetarprofessorn Dominique Reynié varnar i Le Monde för att partiet hotar att sprängas av motsättningarna.

Både Fillon och Copé vill se ekonomiska reformer och en friare marknad, men de skiljer sig åt i sociala frågor. Copé flirtar med Front Nationals väljare och talar om rasism riktad mot vita – vilket Fillon avfärdat som billig opportunism. Undersökningar har visat att UMP:s väljare hellre skulle se att Sarkozy ställde upp i nästa presidentval än att Fillon eller Copé gör det.

 

Fler bloggar