Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Fri rörlighet inom EU är en grundläggande rättighet som garanteras EU-medborgarna genom fördragen. Men den gäller inte för alla. Det slog EU-domstolen fast idag. Och närmare bestämt gäller den inte presidenter.

2009 anmälde Ungern sitt grannland Slovakien till den Luxemburgbaserade EU-domstolen. Slovakien hade då stoppat den ungerska presidenten László Sólyom från att resa till gränsstaden Komárno för att avtäcka en staty av Ungerns första kung, S:t Stefan. Staden ligger i den del av Slovakien där landets ungerska minoritet bor och som vissa ungrare ser som en rättmätig del av Ungern.

Slovakiens premiärminister Robert Fico kallade besöket en ”provokation”, inte minst på grund av datumet för resan,  den 21 augusti. Just den dagen 1968 invaderade Warszawapaktens arméer – inklusive Ungerns – Tjeckoslovakien för att krossa den så kallade Pragvåren.

Nu har alltså EU-domstolen slagit fast att Slovakien var i sin fulla rätt att stoppa Ungerns president, trots att han sade sig resa som privatperson. Statschefer har helt enkelt inte samma rätt till fri rörlighet som andra medborgare.