Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Svensk politik ter sig blek och konflikthämmad i jämförelse med när Australiens premiärminister Julia Gillard läxar upp konservative oppositionsledaren Tony Abbot för hans sexism och kvinnohat.

I ett 15 minuter långt tal i parlamentet i tisdags gjorde hon mos av Abbot, efter att han krävt att talmannen skulle avgå på grund av sexistiska formuleringar. Talmannen hade nämligen ertappats med att skicka intima sms till en manlig före detta medarbetare, där det kvinnliga könsorganet liknades vid en ”mussla utan skal” och en konservativ politiker kallades för korkad ”bitch”.

Julia Gillard förklarade dock att hon inte behövde någon föreläsning av Abbot om sexism.

– Ledaren för oppositionen säger att kvinnohatande personer med sexistiska åsikter inte är lämpliga för höga poster. Ja, då hoppas jag att han har ett papper och sätter sig och skriver sin avskedsansökan, inledde en rasande Julia Gillard och radade sedan upp exempel på sexistiska uttalanden från Tony Abbot.

– Han har sagt ”Om det är sant att män har mer makt än kvinnor, i allmänhet, är det en dålig sak?” och ”Tänk om män, genom fysiologi eller temperament, är mer anpassade att utöva myndighet eller att utfärda kommandot?”

Gillard sa sig också ha blivit förolämpad av Abbot när han lät sig fotograferas bredvid en skylt som beskrev henne som en mans ”bitch” – och när han påstod att abort ”är den enkla vägen ut”.

– Om han vill veta hur kvinnohat ser ut i dagens Australien behöver han bara en spegel.

Talet har väckt uppmärksamhet över hela världen. I brittiska konservativa Telegraph beskrivs talet som ett lysande exempel på hur man omvandlar ett försvarstal för det oförsvarliga (talmannens formuleringar) till en framgångsrik motattack. Talmannen avgick för övrigt samma dag, trots att han klarade en förtroendeomröstning i parlamentet.

YouTube Preview Image