Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

I torsdags visade rysk television hur Rysslands president Vladimir Putin försökte hjälpa tranor att flyga, med hjälp av ett ultralätt flygplan. Se det här.

Nu påstås det att händelsen ledde till att minst en av de utrotningshotade fåglarna dog under insatsen och att flera andra skadades.

Putin skulle visa tranorna hur de ska flyga mot Centralasien för vintern. På bilderna kan man se att han – eller snarare mannen som sitter bakom Putin och styr – verkligen fick ett par av dem att flyga med. Men en biologistudent vid det naturreservatet där fåglarna föds upp, avslöjade på den sociala sajten vKontakte att flera av fåglarna skadades svårt när de transporterades till flygövningen och att en av fåglarna dog efter att ha flugit in i planets propeller under träningen.

”Allt detta för att flyga en gång med Pu”, skrev hon enligt Radio Free Europe. Några timmar senare raderade hon inlägget.

Om det stämmer så var den högtflygande insatsen inte till så stor glädje för tranorna. Och det är inte första gången som president Putins insatser för djuren leder till mer skada än nytta.

Förra året lät han sig till exempel fotograferas med en snöleopard i Sibirien, som sades ha räddats undan tjuvjägare. Lägligt nog samtidigt som Putin skulle göra ett besök. Enligt Världsnaturfonden WWF rövades snölepoarden i själva verket bort från ett naturreservat hundratals kilometer därifrån, och hölls inspärrad fram till fototillfället. Enligt WWF skadades den under fångenskapen.

Men bilderna blev fina