Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Hedersmord är ett stort och växande problem i Turkiet. Oftast handlar det om våld mot kvinnor, men en tragisk historia där en kvinna mördat sin våldtäktsman har fått internationellt genomslag i franska, brittiska och amerikanska medier, som jämför henne med Uma Thurmans karaktär i Kill Bill-filmerna. I Turkiet har fallet väckt nytt liv i debatten om aborter.

Dramat utspelade sig i Isparta i Turkiet. Enligt den 26-åriga tvåbarnsmamman Nevin våldtogs hon, under vapenhot, under flera månader av en man som också hotade att skicka nakenbilder av henne till hennes föräldrar. Till slut fick Nevin nog. Hon sköt ihjäl mannen med tio skott, högg honom i magen och skar slutligen av hans huvud. Sedan kastade hon huvudet på torget i byn där hon bor. Efter att polisen gripit Nevin förklarade hon att hon gjort det eftersom hennes dotter snart skulle börja skolan. Alla skulle ha retat och förlolämpat henne. Inte nu.
– Se huvudet av mannen som lekte med min heder. Alla förolämpade mina barn. Nu kan ingen göra det. Jag har tvättat min heder.

Nevin som är gravid i femte månaden med den misstänkte våldtäktmannens barn har begärt att få genomgå en abort. Den turkiska gränsen för när abort är tillåtet går vid 10 veckor. Men hon dör hellre än föder barnet, säger hon.

Hon får stöd av flera turkiska kvinnororganisationer. Enligt Dr Gürsel Öztunalı Kayır, vid Stiftelsen för kvinnosolidaritet i Antalya, visar fallet vilket trauma våldtäkter orsakar.
– Om hon vill ha en abort efter månader av övergrepp, så borde ha den rätten, säger hon.

Det är dock en rätt som det styrande AKP-partiet under senare tid kampanjat för att stoppa. Premiärministern Erdoğan har till och med kallat aborter för mord. Efter stora protester skrotades ett planerat lagförslag i våras. Och det som väckt mest känslor är frågan om aborträtt för våldtagna kvinnor. En fråga som nu åter fått nytt liv.

YouTube Preview Image
Fler bloggar