Världenbloggen

Leif Hallstan

Leif Hallstan

Sex år efter att den spanska socialistregeringen såg till att tjurfäktningen försvann från den statliga tv:n är den tillbaka igen. I en sändning från Valladolid möter i kväll den kände matadoren Julian Lopez, känd som El Juli, och hans kollegor ett antal redan dödsdömda tjurar.

Det statliga tv-bolaget TVE:s sändning är en stor seger för anhängarna av tjurfäktningen som i år fått se den förbjudas i Katalonien, ett beslut som enligt en del mer handlar om att stärka den katalanska identiteten än omsorg om tjurarna.

Spanien befinner sig i en svår ekonomisk kris med en arbetslöshet på runt 25 procent. Enligt nyhetsbyrån AP har El Juli och de andra tjurfäktarna fått gå ner i sina ekonomiska anspråk (matadorer på elitnivå kan tjäna uppåt en miljon kr för ett framträdande), något som gjorde det lättare för den nuvarande högerregeringen att förmå TVE att åter börja sända tjurfäktningar. Premiärminister Mariano Rajoy är en stark anhängare av tjurfäktning.

Och han är inte ensam. Tjurfäktningen har en stor, om än grånande, skara anhängare i Spanien och anses vara en del av Spaniens kulturella arv.

Alla inblandade i ”sporten” hoppas nu att tv-sändningarna ska öka intresset för tjurfäktningen och att man framför allt når fler yngre tittare.

Djurrättsorganisationer har protesterat och anser att beslutet är ett steg tillbaka.

Fler bloggar