Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Den alliansfria rörelsens möte i Teheran bjöd på några riktiga smällkarameller igår och idag. Föga förvånande gick värdlandet Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, till hårt angrepp mot FN, USA och Israel igår. USA och dess allierade utnyttjar FN:s säkerhetsråd för att tvinga på världen sin ordning – en form av diktatur, enligt Khamenei, som också passade på att beskriva israelerna som ”blodtörstiga vargar”.

Mer överraskande var att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon var så öppen i sin kritik av värdlandet:

– Vi har diskuterat hur FN kan samarbeta med Iran för att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi är allvarligt bekymrade för övergreppen mot mänskliga rättigheter i det här landet, förklarade han på en presskonferens tillsammans med iranska parlamentets talman, Ali Larijani, enligt AP.

Egyptens president Muhammed Mursi, som är den första egyptiske ledare som besöker Iran sedan shahen störtades 1979, var också överraskande skarp. Han tog i dag fullständigt avstånd från den syriska Assad-regimen, som är Irans allierade.

– Blodbadet i Syrien är allas vårt ansvar och kommer inte att upphöra förrän vi griper in för att stoppa det, sade Mursi.

Den förtryckande Assad-regimen har förlorat sin legitimitet och världen borde ställa sig bakom de som slåss för rättvisa och frihet i Syrien, hävdade Mursi, vilket fick de syriska delegaterna att lämna konferensen under talet.

Den alliansfria rörelsen föddes under kalla kriget och har i dag 120 medlemmar. Det pågående mötet i Teheran är rörelsens 16:e.