Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

USA:s vapenförsäljning slog alla tiders rekord under förra året. Amerikanerna exporterade vapen till ett värde av 66 miljarder dollar, skriver New York Times. Det var mer än tre gånger så mycket som året innan.
Försäljningsökningen har gjort att USA fullständigt dominerar den internationella vapenhandeln. Totalt stod det för 78 procent av världsmarknaden förra året. Tvåan, Ryssland, stod bara för 6 procent av världsmarknaden.
De främsta köparna av amerikanska vapen var Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Oman, som alla oroas av Irans kärnvapenprogram. Vapnen de har köpt har varit dyra stridsflygplan, attackhelikoptrar och missilsystem.
Uppgifterna kommer från en rapport som presenteras för kongressen på fredag, och som New York Times tagit del av.