Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Hederslegionen är Frankrikes finaste statsorden. Den instiftades av Napoleon 1802 och presidenten är stormästare. Det är inte många som får den och ännu färre blir fråntagna den. Den brittiske modeskaparen John Galliano har nu lyckats med båda.

2009 utsåg president Nicolas Sarkozy Galliano till riddare  av hederslegionen. Han sällade sig därmed till modeikoner som Yves Saint Laurent och Sonia Rykel. Kanske underlättades utnämningen av att Galliano under många år samarbetade med modellen Carla Bruni – Sarkozys hustru sedan 2008.

Men nu är det slut på ridderskapet. President François Holllande har undertecknat ett dekret som fråntar Galliano hederslegionen.

Orsaken är det antisemitiska utbrottet på en bar i Paris förra året då Galliano bland annat skrek att han älskade Hitler. Youtube-klippet spred sig som en löpeld och ledde till att han fick sparken från Dior och dömdes till 6 000 euro i böter, cirka 50 000 kronor.

YouTube Preview Image