Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Peru ska bygga en ny flygplats i Anderna, norr om Cusco. Syftet är att göra Machu Picchu mer lättillgängligt för turister. Den 600 år gamla inkastaden är landets största turistattraktion och lockar omkring en miljon besökare varje år.

I dag är Cusco startpunkten för resan vidare till Machu Picchu, men dess flygplats dras med flera problem. Omgiven av berg kan den bara ta emot flyg under dagtid och stora internationella flygplan kan inte landa där.

Den nya flygplatsen ska byggas närmare Machu Picchu, i Chinchero, och regeringen kommer att investera 460 miljoner dollar, omkring 3 miljarder kronor, i projektet.

– Den kommer inte bara att kunna ta emot fler turister, den kommer också att skapa arbetstillfällen och utveckla samhället, sa president Humala Ollanta, enligt La Republica, när han presenterade nyheten i veckan.

Men frågan är om den gamla inkastaden – som både är ett av FN-organets Unescos världsarv och valt till ett av världens sju underverk – verkligen mår bra av fler besökare.

Unesco har uttryckt oro för att den ständigt ökande strömmen av turister skadar världsarvet. Och före sommaren varnade FN-organet för att den snabba utbyggnaden av hotell och restauranger i staden Agua Calientes, som ligger nedanför Machu Picchu, hotar världsarvets karaktär.

Peru har allt att förlora på att låta Machu Picchus egenart gå förlorad. I bästa fall kommer egenintresset se till att utbyggnaden av turismen sker på ett sätt som inte hotar världsarvet.

Läs mer om Machu Picchu - klicka på bilden.