Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

”Sydafrika är fortfarande en apartheidstat.” Det hävdar Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon, enligt Jerusalem Post. Apartheiden riktas mot Israel och mot gruvarbetarna i Sydafrika, menar Ayalon, med anspelning på ihjälskjutandet av 34 strejkande gruvarbetare i Sydafrika i förra veckan.

Anledningen till Ayalons ilska är dock inte gruvarbetarnas situation utan att den sydafrikanska regeringen bestämt att varor från israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken inte längre ska få märkas ”Made in Israel”. Varorna ska i stället få en ny märkning.

Den sydafrikanska regeringens talesman Jimmy Manyi förklarade beslutet med att Sydafrika erkänner 1948 års gränser och att de områden som Israel ockuperar utöver dessa gränser inte är delar av Israel. Därför är det fel att märka varor som tillverkas där, som att de vore tillverkade i Israel.

Att Västbanken är ockuperat av Israel är en syn som delas av större delen av världssamfundet och även Israels högsta domstol. Men Israel menar att beslutet att ge varor från Västbanken en egen märkning är diskriminerande.

– Det påminner om rasistiska idéer som Sydafrikas regering mer än någon annan borde ha avvisat fullständigt, sa Yigal Palmor, talesman för Israels regering.

Även Danmark och Irland överväger att införa en särskild märkning för varor från bosättningar på den ockuperade Västbanken.