Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

I måndags föll domen mot Gu Kailai, hustru till den före detta kinesiske toppolitikern Bo Xilai. Hon dömdes till döden med två års uppskov, vilket i praktiken innebär att hon kan bli fri redan om nio år. Ett relativt milt straff för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood.

Efter rättegången har det uppstått spekulationer om ifall det verkligen var Gu Kailai i rätten, eller en inhyrd dubbelgångare. Det förekommer i Kina att rika och mäktiga personer kan hyra in personer som tar deras plats i rättegångar och även avtjänar straff mot betalning.

I den taiwanesiska tidningen Want China Times, påstår till exempel Bo Xilais adopterade syster, Yu Shuqin, att kvinnan i rättssalen absolut inte var Gu Kailai.

– Det spelar ingen roll hur fet en kvinna blir, formen på öronen ändras aldrig, säger hon till tidningen.

Nu har ryktena fått sådan spridning att Kina börjat blockera internetsökningar om dubbelgångare på webbsajter och i sociala medier.

Frågan är om det verkligen minskar spekulationerna.