Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En sak kan ni vara säkra på: Barack Obamas strateger har läst den här artikeln i Vanity Fair.

De spinner nämligen på temat att Mitt Romney inte blivit rik på att skapa jobb, utan på att slakta företag och skicka jobben utomlands – och att han kunnat utnyttja möjligheter att bygga upp sin förmögenhet som inte står vanligt folk till buds.

I artikeln berättas om tillgångar på Cayman Islands och Bermuda, om truster i hustruns namn och om fortsatt ersättning från riskkapitalbolaget Bain Capital.

Ett begrepp i sammanhanget är IRA, ett slags konton för skattemässigt gynnsamt pensionssparande. En normal skattebetalare får avsätta några tusen dollar per år men i material som Romney släppt kan utläsas att hans IRA till uppåt 102 miljoner dollar.

Man kan också föreställa sig att Obamas reklamgubbar just nu bläddrar igenom bildbyråernas foton från familjen Romneys semester, med tur på supersnabba motorbåten. Mer läsning om 1-procenten, i New York Times, om Romneys kampanjinsamlingsturné i rika Hamptons i helgen.

Fast sägas kan också att Obama bestämt sig för att inte semestra på Martha’s Vineyard i år, för att undvika associationer till rika liberaler…