Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

– Min dotter är en småborgare.

Så avfärdar Jean-Marie Le Pen, tidigare partiledare för franska högerextrema Front National, nuvarande partiledaren Marine Le Pen. Annat är det med pappa Le Pen själv:

– Jag är en man av folket. Jag kommer från en familj av bönder och fiskare, förklarar 84-åringen i en intervju med brittiska The Times.

– Jag har varit officer i ett fallskärmsregemente, jag har haft ett virilt liv, det är det minsta man kan säga.

Jean-Marie Le Pen ledde Front National från grundandet 1972 fram till i fjol, då dottern Marine Le Pen tog över. Sedan dess har hon haft flera framgångar. I presidentvalet i april fick Marine Le Pen fler röster än pappa Le Pen någonsin fick. Och i valet till Nationalförsamlingen i juni lyckades partiet knipa två platser. Även om det var färre än många förutspått – och Marine Le Pen själv misslyckades med att komma in – så var det första gången sedan valet 1986 som partiet kom in i parlamentet.

Enligt Jean-Marie Le Pen beror dotterns framgångar framför allt på att hon är kvinna och utbildad och därför är lättare att acceptera för eliten i Paris. Men hon arbetar också för att minska angreppsytorna för motståndarna. Så har till exempel de rakade skallarna – de ”modiga och dynamiska militanta” enligt pappa Le Pen – rensats bort. Men i grunden är det samma parti som när han ledde det, försäkrar Jean-Marie Le Pen, vilket inte riktigt är det budskap som dottern brukar föra fram.