Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Om nu Wall Street Journals ledarsida representerar det konservativa etablissemanget torde Mitt Romney ha krismöte. NU.

Budskapet i torsdagens ledare, med rubriken Romney’s Tax Confusion,  är att han måste skärpa sig, strama upp strategin och en gång för alla ta avstånd från vårdreformen i Massachusetts.

Annars, varnar WSJ, äventyrar han sina chanser att bli president. Kampanjledningen, ”Boston-pojkarna”, anklagas för att göra det ena misstaget efter det andra och bjuda Obama-teamet på möjligheter att:

– …assailing Mr. Romney as an out-of-touch rich man, and the rich man obliged by vacationing this week at his lake-side home with a jet-ski cameo. Team Obama is pounding him for Bain Capital, and until a recent ad in Ohio the Romney campaign has been slow to respond. Team Obama is now opening up a new assault on Mr. Romney as a job outsourcer with foreign bank accounts, and if the Boston boys let that one go unanswered, they ought to be fired for malpractice.

Och så detta konstaterande:

– Mr. Romney promised Republicans he was the best man to make the case against President Obama, whom they desperately want to defeat. So far Mr. Romney is letting them down.

I sak handlar det om HD-utslaget och om huruvida den ”penalty” som ska tas ut av folk som inte tecknar den obligatoriska vårdförsäkringen är en skatt eller en straffavgift. Definitivt en skatt, enligt republikanska spinndoktorer som går längre och antyder att försäkringstvånget i sig kan liknas vid en skatt. Här, i scotusblog, en av många, många analyser, med hyllningar till domstolens ordförande John Roberts som få konservativa instämmer i. Själv befinner sig Roberts på Malta, en ö han beskrev som en ”ointaglig fästning”.

Romneys topprådgivare Eric Fehrnstrom fastslog i början av veckan att det rör sig om en ”penalty” men på självaste 4 juli kallade Romney in en CBS-reporter (mer här) för att säga att det är en skatt – eftersom HD sagt att det är en skatt.

Öppning, alltså för flip-flop-anklagelser från Obama-lägret och WSJ nämnde illavarslande nog förloraren John Kerry, som balanserande på en vindsurfingbräda framgångsrikt utmålades som just en flip-flopper.