Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Happy 4th! får man säga.

Men fyrverkerier har förbjudits i stora delar av landet till följd av torka, rekordvärme och risk för fler katastrofala skogsbränder.

Här i Washington-området är det fortfarande runt 800000 hushåll som saknar el efter det dramatiska åskvädret med kraftig blåst sent i fredags kväll. Vi som även normalt klarar oss utan luftkonditionering (högt i huset, fönster åt tre håll, plus, icke att förglömma, Sverigesemester) hälsar dem välkomna till livet F. lk. Ska bli 96 grader Fahrenheit här idag (dryga 35 Celsius), 100 (nära 38) i morgon och fredag.

Väderkartorna i tv är blodröda med små tecknade svettande termometrar och det klart att klimatfrågorna kommer upp. Annars har den frågan halkat neråt i amerikanernas medvetande. Enligt en mätning som Washington Post beställt framgår att endast 18 procent placerar växthuseffekten i topp på miljölistan – mot 33 procent år 2007. Hela artikeln här. Joe Romm vid tankesmedjan American Progress skyller på mediebevakningen i detta färska inlägg på thinkprogress.org och skickar dessutom ut följande uttalande:

– Since droughts are made more intense by higher temperatures, which dry out the soil, and by earlier snowmelt, more intense droughts have long been predicted to occur as the planet warms. Since wildfires are worsened by drought and heat waves and earlier snowmelt, longer wildfire seasons and more intense firestorms has been another basic prediction.

– We also know that as we warm the oceans, we end up with more water vapor in the atmosphere – 4 percent more than was in the atmosphere just a few decades ago. That is why another basic prediction of climate science has been more intense deluges and floods.