Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Under hela helgen surrade rykten om att ordföranden i Högsta domstolen, Chief Justice John Roberts, först hade tänkt rösta med sina konservativa bröder – men sedan ändrade sig och därmed räddade Barack Obamas vårdreform.

Här en genomgång i Politico som bygger vidare på en trovärdig rapport av Jan Crawford i CBS News, här måndagens beska huvudledare i Wall Street Journal med omdömet om Roberts som ”politiker” och här i National Review en del detaljer om hur republikanernas hett önskade skrotning av lagen skulle gå till.

Juridikprofessorn Douglas Kmiec sa till Politico att han tror att Roberts försökte övertala vågmästaren i domstolen, Anthony Kennedy, att rösta för Obamacare. När det inte gick såg Roberts ingen annan utväg än att själv sälla sig till liberalerna – antingen det nu var för att respektera kongressens rätt att stifta lagar eller att undvika nya anklagelser om att domstolen politiserats. Här Crawfords rapport senare, i CBS kvällssändning på måndagen, vilket ledde till  kommentarer om att någon måste läcka inifrån domstolen och att detta är mycket allvarligt – vilket diskuterades i ett inslag i Lehrer Newshour på måndagskvällen.

I övrigt gäller striden om huruvida den ”penalty” som ska tas ut (fast det är tveksamt hur det ska gå till) av människor som vägrar att teckna vårdförsäkring är en skatt eller just ett straff.

John Roberts som förut åtnjöt högt förtroende bland konservativa betraktas som en förrädare, medan demokrater inte glömt försyndelser som de nya kampanjfinansieringsreglerna.

Forts. följer.

Och det gäller bl a huruvida väljarkåren kommer att tröttna på frågan eller inte fram till november.