Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

MEXICO CITY Det är alltid fascinerande att iaktta hur intellektuella i Mexiko deltar i samhällslivet – nämligen på ett annat sätt än vi är vana vid.

Skribenter och akademiker utnämns ofta till ambassadörer, det gällde exempelvis den nyligen avlidne Carlos Fuentes. Han gick, fast det är en annan historia, en gång gick med på en intervju med mig, sannolikt för att jag kom från Nobelprislandet Sverige.

Det senaste exemplet är ganska gulligt – att författaren och debattören Elena Poniatowski fått ett t-banetåg på nya Linje 12 uppkallat efter sig.

Mexikaner i de övre samhällsklasserna skulle inte drömma om att ta t-banan men faktum är att det vidsträckta nätet är oerhört effektivt. Priset är svårslaget – 3 pesos eller 1:56 kr per resa.

Från exempelvis höga Volvo-direktörer framhålls att separata bussfiler är den bästa och billigaste transportlösningen för storstäder i utvecklingsländer (och de fnyser åt politikers förkärlek för dyra investeringar i spårvägar). I Mexiko City infördes sådana längs den rekordlånga gatan Insurgentes för flera år sedan. Just Volvo och Scania dominerar den flottan men på en ny busslinje fick Mercedes-dominansen en Mexiko-veteran att undra vad som låg bakom.

Idag, söndag, är det val i Mexiko. Alla detaljer här från Univision.

Den som vill veta mer om valet, ekonomin och knarkvåldet:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/studenter-revolterar-i-mexikos-valrorelse_7307029.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/mexiko-tar-fajten-med-brasilien_7310949.svd#

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vald-i-skuggan-av-mexikanska-valet_7313827.svd#

Slutligen, bildbevis i serien Utsikt från korrespondentens hotellrum (detta på arkitekten Ricardo Legorretas modernistiska Camino Real):

Men i sanningens namn bör också denna bild infogas: