Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

MEXICO CITY Kontakterna mellan Mexiko och USA är ju mycket omfattande – och en hel del gäller knarkhandeln.

För närvarande följs en Washington-nyhet med stort intresse även i Mexiko, nämligen ståhejet kring justitieminister Eric Holders hantering av en utredning om vapen som hamnade i händerna på knarkkartellerna.

Under torsdagen väntas representanthuset rösta om huruvida Eric Holder gjort sig skyldig till trots av kongressen (contempt of Congress) när han vägrade att lämna över dokument om en operation som gick snett.

Det handlar om något som kallades ”operation fast and furious”, ”rápido y furioso” i mexikanska medier. Avsikten var att kartlägga vapenhandeln – och polismyndigheten ATF köpte in vapen som smugglades till Mexiko.

I december 2010 dödades en gränspolis i Arizona-öknen och två AK-47:or kunde spåras till ATF-köpet. Republikaner i kongressen hävdar att Holder mörklagt utredningen och att Barack Obama håller honom om ryggen när han använt sig av presidentens möjligheter att vägra lämna ut papper.

Det hela är komplicerat – och politiserat. Gå in på Fox News respektive MSNBC så upptäcker man hur olika tolkningarna kan bli. Ett intressant vittnesmål i Washington Post här. Eller kolla här, i Fortune, med sammanfattningen:

”A Fortune investigation reveals that the ATF never intentionally allowed guns to fall into the hands of Mexican drug cartels. How the world came to believe just the opposite is a tale of rivalry, murder, and political bloodlust.”

Under tiden kan noteras, att gammal är äldst. Såväl den republikanske Utah-senatorn Orrin Hatch, 78, som den demokratiske kongressmannen från Harlem Charlie Rangel, 82, klarade tisdagens primärval.