Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Skinnskatteberg, Noomi Rapace, Malmö, Bergman, Wallander och Lars Tunbjörk – söndagsnumret av New York Times är redan Sverige-specialen.

Nåja, det kanske var en överdrift, men Noomi Rapace pryder omslaget på magasinet, hamnområdet i Malmö får en halvsida i resebilagan och Tunbjörk har tagit bilderna till ett reportage om komiker i Doha i Qatar. I kulturdelen återfinns dels denna artikel om en ny dvd-utgåva av Sommaren med Monika, dels denna genomgång av alla filmer som gjorts om ”the top cop of Ystad” – alltså Kurt Wallander. Krister Henriksson (ej släkt) är meste Wallander-uttolkaren säg det om 26 tv-avsnitt som nu släpps på dvd. Rubriken lyder: With a Job Like His, You’d Brood Too.

Ett citat av Noomi Rapace (länk till hela texten här) återges om att hon inte tror att hon hör hemma i Hollywood för att hon vill ”do more strange things and complicated things”. Hon spelar nu i Ridley Scotts Prometheus som snart har premiär och verkar rätt komplicerad. Apropå fördomar har skribenten Karen Olsson detta att säga om svenskar:

– Being a famous actress in Sweden seems a little bit like being a star athlete at M.I.T.: you’ve won the qualified admiration of a small society of mostly polite, introverted people. The Swedes do take pride in their compatriots who act in Hollywood movies — “If you just read Swedish newspapers, you would think there are three big stars in Hollywood: Stellan Skarsgard, Noomi Rapace and Alexander Skarsgard,” says Mariah Larsson, who is a research fellow in cinema studies at Stockholm University (and no relation to either of the aforementioned Larssons). But in the wake of “Prometheus,” Rapace is about to experience a much more invasive level of attention.

Hittar inget omnämnande av Eurovision Song Contest (betraktas som en egendomlig, för att inte säga fånig, tävling i USA) i NYT, men här i artikeln i Washington Post konstateras att detta var största svenska segern över Ryssland sedan slaget vid Narva.

Jo, Skinnskatteberg, handlar om egendomliga hotell man kan hittta, typ hydda i Kolarbyn à 44 euros per natt hos welcomebeyond.com.