USA: Mycket Sverige i New York Times

WASHINGTON Skinnskatteberg, Noomi Rapace, Malmö, Bergman, Wallander och Lars Tunbjörk – söndagsnumret av New York Times är redan Sverige-specialen.

Nåja, det kanske var en överdrift, men Noomi Rapace pryder omslaget på magasinet, hamnområdet i Malmö får en halvsida i resebilagan och Tunbjörk har tagit bilderna till ett reportage om komiker i Doha i Qatar. I kulturdelen återfinns dels denna artikel om en ny dvd-utgåva av Sommaren med Monika, dels denna genomgång av alla filmer som gjorts om ”the top cop of Ystad” – alltså Kurt Wallander. Krister Henriksson (ej släkt) är meste Wallander-uttolkaren säg det om 26 tv-avsnitt som nu släpps på dvd. Rubriken lyder: With a Job Like His, You’d Brood Too.

Ett citat av Noomi Rapace (länk till hela texten här) återges om att hon inte tror att hon hör hemma i Hollywood för att hon vill ”do more strange things and complicated things”. Hon spelar nu i Ridley Scotts Prometheus som snart har premiär och verkar rätt komplicerad. Apropå fördomar har skribenten Karen Olsson detta att säga om svenskar:

– Being a famous actress in Sweden seems a little bit like being a star athlete at M.I.T.: you’ve won the qualified admiration of a small society of mostly polite, introverted people. The Swedes do take pride in their compatriots who act in Hollywood movies — “If you just read Swedish newspapers, you would think there are three big stars in Hollywood: Stellan Skarsgard, Noomi Rapace and Alexander Skarsgard,” says Mariah Larsson, who is a research fellow in cinema studies at Stockholm University (and no relation to either of the aforementioned Larssons). But in the wake of “Prometheus,” Rapace is about to experience a much more invasive level of attention.

Hittar inget omnämnande av Eurovision Song Contest (betraktas som en egendomlig, för att inte säga fånig, tävling i USA) i NYT, men här i artikeln i Washington Post konstateras att detta var största svenska segern över Ryssland sedan slaget vid Narva.

Jo, Skinnskatteberg, handlar om egendomliga hotell man kan hittta, typ hydda i Kolarbyn à 44 euros per natt hos welcomebeyond.com.

Visa kommentarer (18 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  loreen är alltså från marocko och var ryssland med ens?

 • http://www.google.com john olsson

  Man far vara glad att Sweden has a good reputation over here in US. Men da jag besoker Sverige (Stockholm that is) och upplever mitt hemland som svensk, far jag kanslan Sweden is overrated.

 • http://twitter.com/Fring123 A A

  Overrated is subjective ofcourse, but many people seem to misstakenly think Sweden is like heaven just because it places high on lists measauring various qualities. But the truth is probably that the culture is the most significant factor determining whether or not Americans or any other natonalities will like it here. And yes, many people do not.

 • Anonym

  ett någorlunda ordagrant citat från en svensk som bor i usa och brukar åka på semester i Sverige på sommaren, ”när jag är i Sverige är jag bara glad två dagar, den dag jag kommer, och den dag jag åker”

 • http://twitter.com/Fring123 A A

   stackarn…

 • Anonym

  Peru, one of the world’s strongest economies, is tied with Sweden I think. I’m a Swede in Lima.
  Hej från potatisens och tomatens hemland Peru!

  – Lima-Lasse

 • Anonym

  Tacka sjutton för att NYT ger plats åt Sverige, detta land of the midnight sin vars nakna villiga blondiner 
  fixade den för starka amerikanska intressen så obehaglige Julian Assange. En komplimang också för det sofistikerade sinne för det diplomatiskt känsliga i ärendet som får tidningen att inte nämna saken med ett ord. 

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Bolin/100002071500407 Sven Bolin

  Finns ju inget tvång. Och vi slipper nog helst besokare som inte är glada.

 • Anonym

  The whole world is overrated!

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Vart har den blonda svenska synden tagit vägen?

 • Pingback: louis vuitton replica bags uk

 • Anonym

  Ja, svenska korrespondenter läser antagligen endast New York Times, den mest lefty & pinky blaskan i USA. Det är ju därifrån man kopierar vinklade artiklar.

 • Anonym

  när vi är inne på tullar-vad kostade det att passera eländet? hur lång tid tog det jämfört runda skåne? hur stora båtar kan passera? det här var ju på segelfartygens tid-drogs båtarna mer eller mindre hela tiden genom kanalen?
  som sysselsättningsskapare fyllde den onekligen en viss roll-varje soldat hade en träspade och skottkärra-nåt av det ryska kanalbyggandet och kanalkulturen var och är enormt viktig i von platens tyskland-men där finns inte samma berggrund som här-vad motsvarar 10.4 miljoner kr idag?

 • Anonym

  Synd att vi inte får kommentera din artikel om Richard III. Jag vill framföra en hypotes om hans frus Anne Nevills bortovaro efter slaget om Tewkesbury där henns förutvarande man dog Edward prince of wales dog. Jag tror att hon försvann för att föda Edwards son. Hon påträffades ju senare arbetande som tjänare i ett hushåll efter ca 6 månader. Vart det eventuella barnet tog vägen är själva gåtan.

 • Anonym

  på den tiden var svenska flottan stor och ville kunna ta sig ut den vägen, vid motala och trollhättan uppstod stora industrier,  m e n  östersundstullen avskaffades 1857, det tog minst en vecka att passera och segla den andra vägen går ju snabbare? 80% av frakterna försvann iochmed järnvägen, kvar blev långsamma bulklaster, man kan säja att den aktiva perioden var ca 50 år-nån intjäning blev det aldrig tal om-det positiva var erfarenheterna-john ericsson jobbade här som 14-årig nivellör-en slags lantmätare. huruvida han grundade sin enorma armstyrka här kan man undra-det måste ha varit ett dramatiskt projekt med 50.000 man grävande 12 timmar per dag?

 • BigDemonicBunny

  I dagens penningvärde ungefär 730 om man räknar på riksbankens inflationsindex.
  710 miljoner om man räknar efter Myrdal-Bouvins KPI index.
  Men. KPI och Inflation säger inte hela historien om man räknar med produktionsutvecklingar och levnadsvanor.
  Om man räknar på dagsverkeskostnaden så skulle man i moderna tider ha fått betala cirka 16 miljarder bara för personalkostnaderna.

 • http://www.facebook.com/Lintmaker Johan Arve

  Tack för utredning.

 • Anonym

  Du ligger litet fel vad gäller tidsangivelserna. De allra första järnvägsanläggningarna i landet kom ungefär ett kvartssekel (1856) efter kanalens färdigställande (1832), men det var trettio år mellan att kanalen och Västra Stambanan var klar (1862) och ytterligare tio år innan mellersta Östergötland var anslutet till  järnvägsnätet (1872). I praktiken kom inte kanalen och järnvägarna att konkurrera med varandra särskilt mycket då heller eftersom de i praktiken hade rätt olika funktion, där vattentransporter var långsammare men man i gengäld kunde (och alltjämt kan) ta tyngre laster än de i och för sig för sin tid högpreserande järnvägarna, så de var mer av komplement än konkurrenter.
  (Samma sak gällde i hög grad i Storbritannien där järnvägsutbyggnaden inte ledde till massiv utslagning av kanaltrafiken för gods, men däremot ganska radikala prissänkningar eftersom kanaltrafiken fick konkurrens. Men den ägde bestånd i flera decennier även efter den massiva järnvägsutbyggnaden från 1840-talet och decennierna därefter.)

Rainer Hoss, barnbarn till Auschwitzkommendanten Rudolf Höss, som under Nürnbergrättegångarna skröt om att han drev ”tidernas bästa förintelseläger”. SvD-intervju

”Muslimhatet är som en sprucken varböld”

Barnbarn till Auschwitzkommendant Höss om nazismen.

”Att hata är ett
problem i sig”

REPLIK

Alen Musaefendic svarar om islamofobi.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Dubblade vinsten till 2,9 miljarder dollar

Facebook

Zuckerberg: Fick massa gjort 2014.

”Nordkorea krävde miljarder för möte”

Konstgödsel med på Kim Jong-Ils kravlista.

Vardagslivet i slutna Nordkorea

Bildspecial

Se unika bilder från Pyongyang.

Nobbade tv-debatt med kritisk kollega

Björklund ville inte diskutera med folkpartist.

Integrationsfråga näst viktigast

Invandring och integration har sedan i höstas lyfts från femte plats.

Därför får McDonalds vd lämna jättebolaget

51-åriga Thompson har varit vd i bara två år.

Boko Harams attack mot miljonstaden

Nigeria

Befolkning uppmanas stanna och slåss.

Saudi ville ha könsuppdelat OS

fick nej av IOS

Kvinnor och män skulle tävla i varsitt land.

Åtta svenska sjukhus i stabsläge – bara i år

kartläggning

”Situationen mycket allvarlig”.

Kändisarna lockar oss till het partystad

spaning

Detta blir årets trendigaste resmål.

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

nylansering

Succé för verktyget Räntekartan – igen

Har du registrerat din boränta?

Blev politisk som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.

Meteorologer ber om ursäkt: ”Vi hade fel”

new york

”Dödliga” stormen infann sig inte.

Bilder: New York täckt av snö igen

Öde stad

Snöoväder som gått till historien i New York.