Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ett tag 2004 såg det ut som om John Edwards skulle kunna bli USA:s nästa vicepresident – och efter demokraten John Kerrys och hans förlust i valet det året försökte Edwards på nytt 2008.

Edwards tema, ”two Americas”, om fattiga och rika, gjorde honom till en av få politiker som verkligen tog upp klassklyftorna i USA och det kom ju sedan på sätt och vis igen i Occupy Wall Street-rörelsen. Själv var han förmögen efter sina år som framgångsrik skaderättsjurist och med tanke på det är det lätt att instämma i en av de vassare replikerna som dykt upp under rättegången mot Edwards. Nämligen att han borde betala för sina flickvänner själv, som miljardärskan Rachel ”Bunny” Mellon fastslog till sist.

Edwards anklagas för att ha brutit mot kampanjfinansieringslagarna när medel –  750000 dollar – från Mellon användes till utgifter för att hemlighålla älskarinnan Rielle Hunter och parets gemensamma dotter. Edwards hustru, Elizabeth, som deltog i makens kampanjer var cancersjuk och avled 2010.

Rättegången gick in i sin tredje vecka på måndagen. Den stora frågan nu är om Hunter kommer att kallas in som vittne och i så fall om det blir för försvaret eller åklagarsidan.

Det hela är rätt solkigt. Senaste nytt samt mer bakgrund här på lokala sajten newsobserver.com. Där kan man också följa den stora frågan i tisdagens primärval i North Carolina om huruvida samkönade äktenskap ska förbjudas. Förslaget väntas gå igenom enligt denna nyhetsartikel med upplysningen att storheter som Billy Graham (för) och Bill Clinton (emot) mobiliserats.

Det ämnet aktualiserades f ö i helgen av vicepresident Joe Biden som sa att han inte ser några problem med lika rättigheter för samkönade par, något som omedelbart ledde till spekulationer om att detta var en försöksballong som egentligen skickats upp av Barack Obama som sagt att hans åsikt i frågan utvecklas, ”evolving”. Forts. på måndagen, kolla detta blogginlägg i Washington Post, med citat av strategen David Axelrod.