USA: John Edwards-soppan (-såpan) kokar på

WASHINGTON Ett tag 2004 såg det ut som om John Edwards skulle kunna bli USA:s nästa vicepresident – och efter demokraten John Kerrys och hans förlust i valet det året försökte Edwards på nytt 2008.

Edwards tema, ”two Americas”, om fattiga och rika, gjorde honom till en av få politiker som verkligen tog upp klassklyftorna i USA och det kom ju sedan på sätt och vis igen i Occupy Wall Street-rörelsen. Själv var han förmögen efter sina år som framgångsrik skaderättsjurist och med tanke på det är det lätt att instämma i en av de vassare replikerna som dykt upp under rättegången mot Edwards. Nämligen att han borde betala för sina flickvänner själv, som miljardärskan Rachel ”Bunny” Mellon fastslog till sist.

Edwards anklagas för att ha brutit mot kampanjfinansieringslagarna när medel –  750000 dollar – från Mellon användes till utgifter för att hemlighålla älskarinnan Rielle Hunter och parets gemensamma dotter. Edwards hustru, Elizabeth, som deltog i makens kampanjer var cancersjuk och avled 2010.

Rättegången gick in i sin tredje vecka på måndagen. Den stora frågan nu är om Hunter kommer att kallas in som vittne och i så fall om det blir för försvaret eller åklagarsidan.

Det hela är rätt solkigt. Senaste nytt samt mer bakgrund här på lokala sajten newsobserver.com. Där kan man också följa den stora frågan i tisdagens primärval i North Carolina om huruvida samkönade äktenskap ska förbjudas. Förslaget väntas gå igenom enligt denna nyhetsartikel med upplysningen att storheter som Billy Graham (för) och Bill Clinton (emot) mobiliserats.

Det ämnet aktualiserades f ö i helgen av vicepresident Joe Biden som sa att han inte ser några problem med lika rättigheter för samkönade par, något som omedelbart ledde till spekulationer om att detta var en försöksballong som egentligen skickats upp av Barack Obama som sagt att hans åsikt i frågan utvecklas, ”evolving”. Forts. på måndagen, kolla detta blogginlägg i Washington Post, med citat av strategen David Axelrod.

Visa kommentarer (21 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  gräddfilen fortsätter….

 • http://pulse.yahoo.com/_SZ5O2ZZATUOZHVNRUEQUEUR2RM Mats

  ”Kulturpolitiker är det nya landshövding” Det är uppenbarligen inte bara kulturpolitikens status som kan ifrågasättas. Även kulturskribenternas förmåga eller vilja att värna om det svenska språket förefaller nå nya lågvattenmärken. Det nya landshövding…brrr.

 • http://twitter.com/HDMagnusson Hans Magnusson

  Skribenten tänkte kanske på uttrycket ”det nya svarta”. Vad vet jag. Jag går vidare.

 • Anonym

  Nu är Kulturen helt klart V när Ohly får visst utrymme.
  Någon hjälpe oss andra!.

 • Anonym

  Jag läste först ”njuta sitt opium”…men när allt kommer i kring, det hade inte varit så konstigt för en kulturpolitiker ändå, att uppgradera sin ganja. 

 • http://turbeng.wordpress.com/ don Gerardo de Suecia

  Håller med dig jag Mats! Dessutom pågår en anglofiering av satsbyggnad (skrift), ord plockas bort, och när det gäller uttal, ja, de flesta reportrar verkar inte ha förstått hur man betonar ord och meningar för att det ska vara lättförståeligt. Antingen kommer betoningen konstant på sista stavelsen eller på något omotiverat ställe mitt i meningen. Burr….

 • Anonym

  Skribenten kanske vara ert nya svensklerer?

 • Anonym

  Kultursocialism, har vi inte nog med det? Vad är nästa steg? Röda halsdukar i skolorna och socialrealism på gatorna? Man bävar.

 • Anonym

  Jak er ert nya landshövdinget !

 • Anonym

  Ohly skulle bli tåg konduktör för ett år sen, Det blir ju många timmar av bokläsande så varför inte nöja sig med det!

 • Anonym

  Skribenten kanske bara hoppade över några ganska onödiga ord:  Kulturpolitiker är det nya ämbetet (i stället för) landshövding. Meningen inom parentes är antagligen inte nödvändig, men om man uppfattar landshövding som ett ämbete så fungerar faktiskt ” Kulturpolitiker är det nya landshövding”. Gnällspikar.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=706853218 Håkan Friberg

  Men om inte fotboll är kultur, så är ju Lars Ohly inte ett skvatt intresserad av kultur!!!

 • http://www.facebook.com/people/Kjell-Hanseklint/1601924759 Kjell Hanseklint

  Om du inte har märkt Lars Ohlys intresse av kultur måste du ha levt på en annan planet eller slängt hörapparaten när han talat.

 • Pingback: seo services

 • Anonym

  jamen det är ju enkelt? lund var  primas över uppsala, detta upphävdes aldrig, bara kringgicks,  uppsala var aldrig  primas över lund? för övrigt var lund danskt då, eller? nationsgränserna gällde inte kyrkan-finns det fler exempel på det?

 • Anonym

  Så kyrkan följer inte landets struktur utan påvens makt? Var inte ens medveten om påvens inflytande i Sveriges kyrka då den är katolsk. Trodde även Dalby kyrka som är äldre än Domkyrkan i Lund hade något att säga till om förr förstås. 

  Tycker platserna där dessa befinner sig är också intressant. De olika chakra-nätet över vår planet där närmsta chakra finns i Polen men det finns ju även ett i just Rom liksom i Jerusalem.”Ley-linjer är ett annat slags mycket intressanta energilinjer i landskapet. De verkar vara av ett lite annat slag än de förut nämnda och förekommer inte alls med samma regelbundenhet. Ley-linjerna är positiva energi-linjer och lär kunna uppmätas till 9,87 Hz. (A. Nordén)Många mycket gamla kultplatser och även stensättningar, monoliter, ”liggande hönor” sammanbinds med ley-linjer. Ale stenar i Skåne ligger längs en sådan linje. En Ley-linje lär utgå den från nionde stenen, fortsätta till Dalby kyrka och sedan till Lunds domkyrka. Många kyrkor, om de är tillräckligt gamla, verkar vara utplacerade efter både curry-linjer och ley-linjer. Förklaringen är säkert att kyrkor ofta byggdes på riktigt gamla kultplatser och våra tidiga förfäder var uppenbart medvetna om energilinjerna och deras kraft.” http://oforklaradefenomen.ifokus.se/articles/4f5dd0e788f4726dfe00364e-om-slagruta-och-jordstralningAtt det uppmäts i Hz påvisar att vår strålning som tillkommer via mobilmaster, tv-master mm kan utgöra hälsofara som vissa vill göra gällande då storleken är betydligt högre än dess naturliga.

 • BigDemonicBunny

  Primaten av Armagh är primat över hela irländska ön (inklusive nordirland) och är nog den enda exemplet idag. Men i historien så finns det fler exemplet, t.ex Primaten av Toledo (primat över hela spanien, som var uppdelat i flera olika stater fram tills att Kastilien-Aragon förenades 1492).

 • Anonym

  man kan ju fråga sig när svea rike inklusive götaländerna egentligen blev en erkänd stat? kanske danmark aldrig erkänt detta (halvskumma) svearike? -tyska bergmänner i bergslagen ville slippa danmark-falu koppargruva var ett stort projekt och det är en efterkonstruktion att det var svenskar som drev detta-jag tror husiter som karl knutsson-bonde bjöd in när han var i exilen i danzig? engelbrekt tex-varifrån kom han egentligen? kristian I hotade med vilda skottar som han skulle skicka till falun-dessa kom så långt som till jämtland….

 • Anonym

  ja de var ju helt i trä, av al helst? praktiskt i leran på de skånska och holländska slätterna….. de andra med läder ovan var mkt populära ända in i vår tid-många har såna fortfarande. hårda fabriksgolv i betong då känns det skönt med dessa.

 • Anonym

  ”Erkända stater” i modern sekulär mening uppstår först i och med den Westfaliska freden 1648.

 • Anonym

  intressant- och flaggorna satt bara på båtar-det här med flaggstång är ett sent påhitt….

Al Arabiya: Saudis
ambassadör tillbaka

Margot Wallström: Relationen ser ut att normaliseras.

Migranter söker sig i mycket hög grad dit där det redan finns andra migranter av samma etnicitet/nationalitet, skriver migrationsforskaren Joakim Ruist. Brännpunkt

”Därför flyr syrier
just till Sverige”

Forskare: Nya regler ändrar inte flyktingströmmar.

”Ohållbart med asyl på plats”

INVANDRING

Följ senaste debatten om invandring.

”Det är aldrig tur
när Zlatan gör mål”

Anders Lindblad om Sveriges kvalseger.

Nationalmuseum sponsras av bilföretag

SvD avslöjar

Kan bryta mot grundlagen.

”Naiv och allt för ivrig pengajakt”

Anders Q Björkman:

Nationalmuseum i omöjlig sits.

Frikänns för studentmordet

Roms högsta domstol kom på fredagen med sitt beslut.

Ammunitionsmiss på stridsflottilj

Fjärde sjöstridsflottiljen i Berga söder om Stockholm saknade tillstånd att förvara ammunition och andra explosiva varor, skriver Bohusläningen.

”Mars en svekmånad
för skattepolitiken”

Analys

SvD:s Göran Eriksson om Socialdemokraternas nya kurs.

Här är världens mest trafikerade flygplats

Amerikansk bjässe behåller förstaplatsen.

När barnen gråter efter sin pappa

thunberg:

”Man brukar skylla på mammorna”.

”Hipstrarna är
inne i finrummet”

Svanell:

Så har medier väckt folkets ilska.

Miljardaffären oroar
Stockholms taxiåkare

Riskkapital

”Vi är oroliga för att den nye ägaren ska höja avgifterna.”

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.