Bara hälften av Le Pens väljare väljer Sarkozy

Första valomgången i franska presidentvalet gick precis som väntat – utmanaren François Hollande fick flest röster och gick vidare till andra omgången tillsammans med president Nicolas Sarkozy. Den stora överraskningen var det höga valdeltagandet, 80 procent, och att så många som 17,9 procent av väljarna lade sin röst på Nationella frontens Marine Le Pen.

Frågan är nu hur Le Pens väljare kan väntas rösta i andra omgången. Den 1 maj ska Marine Le Pen avslöja vem hon ger sitt stöd, men enligt en undersökning från Ifop (Institut français d’opinion publique) som gjordes igår kväll är bara 48 procent av Le Pens väljare beredda att stödja Sarkozy i nästa omgång. 31 procent kan tänka sig att lägga sin röst på Hollande. Drygt 20 procent tänker inte rösta alls i andra omgången.

Ser man till den valets fyra – Vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon som fick 11,11 procent – och hans väljare är bilden en annan. Av dem tänker 83 procent rösta på Hollande i andra omgången. Sex procent av dem kan tänka sig att rösta på Sarkozy, enligt samma Ifop-undersökning.

Det är dåliga nyheter för Sarkozy och faktum är att alla de senaste undersökningarna om hur väljarna spås rösta i nästa valomgång den 6 maj, från BVA, CSA, Harris, Ifop och Ipsos visar att Hollande går segrande ur även den andra valomgången. Han spås få mellan 53 och 56 procent mot 44 till 47 procent för Sarkozy.

Men det är två veckor kvar till nästa omgång och Nicolas Sarkozy har ännu inte gett upp. Men han har en kraftig uppförsbacke framför sig.

Valresultatet i första omgången:

François Hollande 28,63 %

Nicolas Sarkozy 27,18 %

Marine Le Pen 17,9 %

Jean-Luc Mélenchon 11,11 %

François Bayrou 9,13 %

Eva Joly 2,31 %

Nicolas Dupont-aignan 1,79 %

Philippe Poutou 1,15 %

Nathalie Arthaudo 0,56 %

Jacques Cheminade 0,25 %

Visa kommentarer (393 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Pingback: binary options trading systems

 • Pingback: fraud

 • Pingback: guilt free desserts

 • Pingback: how to lose weight

 • Pingback: web hosting fulton mo

 • Pingback: rolex replica uk

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: wholesale jordans

 • Pingback: Free reverse lookup

 • Pingback: Lethbridge Real Estate

 • Pingback: cheap backlinks

 • Pingback: find a freaking job

 • Pingback: where to buy wen

 • Pingback: Computer Repair Long Beach

 • Pingback: wall change

 • Pingback: small business accountant

 • Pingback: copiers austin

 • Pingback: how to do a handstand

 • Pingback: plumbing minooka

 • Pingback: Commercial mailboxes

 • Pingback: check this

 • Pingback: party fashion

 • Pingback: fashion 360 green bay wi

 • Anonym

  Lägg inte alla ägg i samma kort måste varit en kapitalförvaltare. Men även där är det inte det bästa av råd. När det verkligen gäller och är ett ypperligt tillfälle då ska fokus i stället ske. Den som även har fokus konstant gör bra affärer faktiskt jämfört med en t ex vanlig daytrayder som sysslar med många olika produkter.

 • Anonym

  Jag tror inte att Gustav Douglas ljuger, det finns ingen anledning till det. Men jag gick själv på Sigtunaskolan mellan 1965 och 1974 (var utbytesstudent ett av dessa år) och kan garantera att jag aldrig varken upplevde eller hörde talas om någon pennalism. Klart att vissa ”bråkstakar” någon gång var i luven på varandra, men mobbing och pennalism var inte tillåtet, och husmödrar, husfädrar och lärare hade mycket bra koll på detta. Man agerade resolut mot bråk och annat och det fanns bestraffningar (t.ex. straffläggning) för dem som inte skötte sig. Rättade man sig inte så blev man relegerad (fick sluta på skolan) Glöm inte att ungdomar på en internatskola har fler ögon på sig under större del av dagen än i andra skolformer och det fanns (och finns) sanktioner som inte finns på andra skolor.

 • Anonym

  En okvalificerad gissning från min sida är att man bara blir miljardär med  ”alla ägg i samma korg”. Nästan alla superrika i Sverige har en gång varit utfattiga och deras företag varit i botten. De har då ändå satsat allt på detta enda kort. Som sedan gått bra och gett en miljard tillbaka. Idogsamhet, skicklighet och hårt arbete kan man säga om de haft turen att sitta på rätt ägg. Satt de på fel ägg så skulle de istället kallats envisa dumskallar.

 • Anonym

   

  Du kan bli miljardär om du satsar på:

  -Guld. Börja med att låna din gamla mosters guldkronor.

  -Nätverk. Fika i slottsmiljöer med galantservering.

  -Att gå över lik. Organmarknaden är lukrativ.

  -Representation. Lägg ytterligare ett”t”i begreppet muta.

  -Konst. En påkörd grävling med hörlurar på Bukowskis
  kan ge startkapital.

  -Piskkapitalism. Anställ tre betala för en.

  -Outsourcing. Sök  dig till trevliga länder med ung och billig arbetskraft.

  -Containers.  Fastighetsmarknaden med klatchigt namn : compact living.

  -Innovation. Sälj tandpetare av titan till de raffinerade.

  -Värdepapper. Skriv t.ex. en bok om hur man blir miljardär. Stor efterfråga.  

 • http://www.facebook.com/trjberg Thomas Berg

  I det här sammanhanget kommer jag att tänka på Ingvar Kamprad.  ”Tajming och tur” ?
  Han kanske tajmade rätt århundrade… 

 • Anonym

  ja albanerna är verkligen underskattade! de äkta illyrierna som utsatts för diverse ockupationer-lutfi kolgini-travkusken med den albanska örnen på hjälmen är från albanien. monte negro är också ett intressant land. 

 • Anonym

  rätt! den jättelika flottan på 80 fartyg anfördes av amiral charles napier-men fransmännen var med-12000 fransoser landsteg och ryssarna var torsk från början. de hade inget eget boende och mat utan 5000 ryssar inkvarterades (läs våldgästade) hos åländska bönder. alltså även innan de jagades bort. man ska veta att vid den här tiden jobbade många franska örlogsofficerare i svenska flottan och på högsta nivå-förmodligen hade bernadottarna lockat hit dom?

 • Anonym

  ”Med största sannolikhet ja” blir ju då en rimlig bedömning. Något kunde ha fått kungen att ändra sig.

 • Anonym

  Nej språk utvecklas ju efter hand. Isolerade folk har sina alldeles egna. Men om nu enligt bibeln hade en stor översvämning ägt rum, låt vara lokalt eller globalt och endast Noa och hans familj överlevt i mellanöstern är det inte konstigt om alla i området  pratat samma eller liknande språk även flera hundratals år senare. Men ju just dessa historier är inte så centrala för kristna tron, så det är inte något att hänga upp sig på. De äldre historierna är ju myter i den bemärkelsen att de tecknades ner långt senare än det skedde. 

  Tex tror jag att skapelse berättelsen inte är enligt dagens bemärkelse en helt bokstavlig vetenskaplig redogörelse utan att den är ett svar på vad människorna runt omkring trodde på på den tiden, tex dyrkade man solen och månen. Den säger först och främst att Gud skapade världen och människorna och allt annat. Den beskriver också syndafallet, och då tänker jag att det är Människan trots mot gud och inte äpplet, som är centralt. Det är ju förstås mycket möjligt att gud lät just den frukten vara escape knappen från guds ursprungliga tanke med människan.

 • Anonym

  Hej Dick,
  Betr Babels torn som också kallas för Etemenanki vid Marduktemplet i Babylon. Vad menar du betr be-
  rättelsen i Gamla testamentet att den ”inte i strikt bemärkelse”är historisk? Etemenanki är ju ett sumeriskt namn och betyder(huset som är himmelens och jordens fundament) Nebudkadnessar II (604-562 f Kr) genomförde den sista stora ombyggnaden av den. Alexander den store lät ca 330 f Kr riva  E för en aldrig fullbordad ombyggnad.Detta står att läsa i NE.  Mvh Olle Lidén (mycket historieintresserad)

 • Anonym

  finns det någon förklaring eller teori om varför Europas enda ziqqurat finns på Sardinien?……

 • BigDemonicBunny

   Babylonierna hade de bästa namnen på sina byggnader och kungar.

  Jag menar, stora ziqquraten i Ur, Etemmenigur, ”Huset vars fundament skapar terror” eller till exempel kungar som Meli-Shipak (Mångudens slav) eller Burna-buriash (Han som tjänar världens herre).

 • BigDemonicBunny

   Nej. Inte så vitt jag vet. Den enda källan vi har på att det skulle kunna finnas en som har haft högre än sju nivåer är Herodotus som beskriver en ziqqurat som 8 våningar högt och med en bas som är en stadion bred och lång (190x190m?). Men Herodotus ljuger ofta så att tungan blir blå och hans antaganden överensstämmer inte med de arkeologiska bevisen (Strabo ger dock ungefär samma uppgifter). Andra antika resanden har gett estimeringar på att den skulle ha varit allt emellan 40 och 100 meter högt.

  Oavsett så var det en imponerande struktur, större än allting på den tiden förutom de stora pyramiderna i Giza.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Även när Herodotus är nästan trovärdig, är det svårt att finna bevis i andra källor ens senare som inkluderar texter nu försvunna, för att han kan ha varit rätt ute. Undantaget möjligen arkeologin på senare år som stöder hans uppgifter om slaget mot perserna…..

 • Anonym

  Inte bara torn…
  Jag kan inte sluta tänka på Hallandsåsen och Rocha Gil och dess innehållsförteckning kanske på franska dvs. ett språk inte alltför välkänt bland svenskar…

 • KalleMedKepsen

  Bortsett från den allmänna knasigheten, hur kan det vara skillnad på att att åka i framsätet eller i baksätet eller att hålla i ratten? Man blir ju matt av dessa vansinnigheter från ”de visas råd”.

 • Catinka

  Therese Larsson Hultin har tydligen missat att kvinnorna blev tvungna att ställa in sin planerade aktivitet p.g.a. hot om straff vilket stått om i hennes egen tidning.

 • sackesss

  Skillnaden är att någon har förbjudit en grupp människor att utföra något som andra kan göra fritt. Körning i detta fall.

 • Neothereal

  Lika komiskt att media… försöker undvika elefanten i rummet när det gäller grundorsaken till varför kvinnor behandlas som mäns ägodelar och måste ha en manlig bekants tillåtelse att ens vistas utanför hemmet, för dessa regler har ju sitt ursprung i denna ”elefant”! Att man i dagens Sverige, precis som i kommunistiska Sovjet o i Nazityskland, tvingas till självcensur/omskrivningar för att ”regimen” inte ska censurera åsikterna/yttrandena är skrämmande!

 • siteisfaction

  Blir beklämd åt att SvD gör ett helt land till åtlöje. Det finns många i Saudiarabien som inte tycker så här. Att SvD lägger upp detta visar på den rasism som finns inom journalistkåren. Först är det romer, nu är det människor baserat på deras tro. Antar att många kvinnor väljer att inte köra bil av egen fri vilja. Själv vet jag många Hollywoodfruar som inte vill köra bil själv.

Petter Northug med sitt femmilsguld. skid-vm | krönika

”Northug är kungen
i modern skidsport”

SvD:s Anders Lindblad tar med sig folkfesten från Falun.

Olsson ordnade medaljrekordet

medaljregn

Ett stycke svensk skidhistoria i VM i Falun.

Fridolin befarar låga Pisa-resultat igen

skolan

”Ingenting talar för att det går bättre”.

Strejkande hotas med sparken

SAS

Ultimatum till strejkande kabinpersonal.

Moskvabor fruktar
att våldet sprider sig

SvD i Moskva

”Väcker aggressioner och hat.”

Tv-sketch väcker anstöt i USA

saturday night live

Driver med IS.

Bortre tidsgräns
bort i sjukförsäkring

svt erfar

Partierna ska vara överens.

Så gör du om börsen verkar övervärderad

tips

Experternas tips för dig som är oroad.

Kaxig uppstickare blev bryggerijätte

Spendrup om dagens ändrade dryckesvanor.

”Dieter fungerar inte på sikt”

GUDIOL

3 nycklar till en varaktig viktminskning.

Storbråk i Stockholm ett vägskäl för SD

Avgörs i dag. Sittande ordföranden utmanas.

Ett utdöende sätt att resa genom Vietnam

tips

Bästa sättet att uppleva landet.

Här är 6 bilder
som lurar ögat

Optiska illusioner

Vem är närmast kameran?

Klänningen – en jättesnackis

Vilken färg har den?

Expert om fenomenet.

Historia
<b>Den mest kända</b> myten om Gustav Vasa är att han skall ha åkt skidor, vilket gav upphov till Vasaloppet. Dessvärre nämns detta inte i någon källa. Den äldsta uppgiften om Gustavs färdsätt under vintern i Dalarna stammar från 1593, då kyrkoherden i Malung anger att han själv sett platser som Gustav passerat med snöskor. Som den herreman han var lär Gustav annars ha ridit. Dessutom rörde sig Vasa åt fel håll - från Mora mot Sälen.

Åkte Gustav Vasa första Vasaloppet?

Dick Harrison: Här är 12 myter om Gustav Vasa.

FOTO: Konstnär okänd

Sagan började i en bastuvarm lägenhet

Rösta

I dag är tjänsten den största i sitt slag.