Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Första valomgången i franska presidentvalet gick precis som väntat – utmanaren François Hollande fick flest röster och gick vidare till andra omgången tillsammans med president Nicolas Sarkozy. Den stora överraskningen var det höga valdeltagandet, 80 procent, och att så många som 17,9 procent av väljarna lade sin röst på Nationella frontens Marine Le Pen.

Frågan är nu hur Le Pens väljare kan väntas rösta i andra omgången. Den 1 maj ska Marine Le Pen avslöja vem hon ger sitt stöd, men enligt en undersökning från Ifop (Institut français d’opinion publique) som gjordes igår kväll är bara 48 procent av Le Pens väljare beredda att stödja Sarkozy i nästa omgång. 31 procent kan tänka sig att lägga sin röst på Hollande. Drygt 20 procent tänker inte rösta alls i andra omgången.

Ser man till den valets fyra – Vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon som fick 11,11 procent – och hans väljare är bilden en annan. Av dem tänker 83 procent rösta på Hollande i andra omgången. Sex procent av dem kan tänka sig att rösta på Sarkozy, enligt samma Ifop-undersökning.

Det är dåliga nyheter för Sarkozy och faktum är att alla de senaste undersökningarna om hur väljarna spås rösta i nästa valomgång den 6 maj, från BVA, CSA, Harris, Ifop och Ipsos visar att Hollande går segrande ur även den andra valomgången. Han spås få mellan 53 och 56 procent mot 44 till 47 procent för Sarkozy.

Men det är två veckor kvar till nästa omgång och Nicolas Sarkozy har ännu inte gett upp. Men han har en kraftig uppförsbacke framför sig.

Valresultatet i första omgången:

François Hollande 28,63 %

Nicolas Sarkozy 27,18 %

Marine Le Pen 17,9 %

Jean-Luc Mélenchon 11,11 %

François Bayrou 9,13 %

Eva Joly 2,31 %

Nicolas Dupont-aignan 1,79 %

Philippe Poutou 1,15 %

Nathalie Arthaudo 0,56 %

Jacques Cheminade 0,25 %