Bara hälften av Le Pens väljare väljer Sarkozy

Första valomgången i franska presidentvalet gick precis som väntat – utmanaren François Hollande fick flest röster och gick vidare till andra omgången tillsammans med president Nicolas Sarkozy. Den stora överraskningen var det höga valdeltagandet, 80 procent, och att så många som 17,9 procent av väljarna lade sin röst på Nationella frontens Marine Le Pen.

Frågan är nu hur Le Pens väljare kan väntas rösta i andra omgången. Den 1 maj ska Marine Le Pen avslöja vem hon ger sitt stöd, men enligt en undersökning från Ifop (Institut français d’opinion publique) som gjordes igår kväll är bara 48 procent av Le Pens väljare beredda att stödja Sarkozy i nästa omgång. 31 procent kan tänka sig att lägga sin röst på Hollande. Drygt 20 procent tänker inte rösta alls i andra omgången.

Ser man till den valets fyra – Vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon som fick 11,11 procent – och hans väljare är bilden en annan. Av dem tänker 83 procent rösta på Hollande i andra omgången. Sex procent av dem kan tänka sig att rösta på Sarkozy, enligt samma Ifop-undersökning.

Det är dåliga nyheter för Sarkozy och faktum är att alla de senaste undersökningarna om hur väljarna spås rösta i nästa valomgång den 6 maj, från BVA, CSA, Harris, Ifop och Ipsos visar att Hollande går segrande ur även den andra valomgången. Han spås få mellan 53 och 56 procent mot 44 till 47 procent för Sarkozy.

Men det är två veckor kvar till nästa omgång och Nicolas Sarkozy har ännu inte gett upp. Men han har en kraftig uppförsbacke framför sig.

Valresultatet i första omgången:

François Hollande 28,63 %

Nicolas Sarkozy 27,18 %

Marine Le Pen 17,9 %

Jean-Luc Mélenchon 11,11 %

François Bayrou 9,13 %

Eva Joly 2,31 %

Nicolas Dupont-aignan 1,79 %

Philippe Poutou 1,15 %

Nathalie Arthaudo 0,56 %

Jacques Cheminade 0,25 %

Visa kommentarer (429 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Mentat57

  Kinas diktatur störtas inte automatiskt för att vi bedriver handel med dem, lika litet som någon annans. Å andra sidan störtas de inte för att vi INTE bedriver handel med dem heller, däremot kan ett antal jobb i Sverige gå förlorade om vi inte kan exportera även till länder vars styren vi ogillar.

  De ogillar vårt styre.

 • KinaRolf

  Någon demokrati finns inte i Kina, alltså att en minoritet väljer an autokratisk regering och avskaffar majoritetens rättigheter. Som FOD45 säger, kommunist partiet 5% bestämmer inte längre, att bestämma, det är folkets privilegium.

 • James T. Kirk

  Eller om man kör eller åker i en Volvo? ;)

 • Birger

  Den kan även vara byggd i Gent eller Göteborg, men ägarna är kineser.

 • Birger

  Men hur är det med Twitter, Facebook och liknande?

 • Birger

  Avtalets innehåll har du nog inte läst, eller missuppfattat.
  Nordkorea fick väl svenska snökanoner?

 • Knabbjalf

  Så kallad ”nyttig idiot”? Eller också ser du nåt som de flesta inte ser.

 • Knabbjalf

  Jag blir överraskad och glad. Att Fröberg visar sig ha förmåga att lyfta och belysa frågor som är minst sagt existentiella, filosofiska och moraliska. Sånt ser man inte mycket av i landet jätte-lagom.

 • quay-lewd

  So what. Jag har inte någon Volvo eller har något annat som rullar på Pirelli däck. Att göra däck till F1 är en form av välgörenhet/reklam. De stora pengarna för däcktillverkare finns i andra former av motorsport. Idag gör Volvo och andra med dem medelklassfordon för de som mest ser bilen som ett nödvändigt ont. Gillar man inte att leva i Kina står gränsen öppen för de som vill bo någon annanstans. Samma sak för Sverige och Saudi-Arabien.

 • quay-lewd

  Journalister ska förmedla nyheter och granska makten, inte granska folket åt makten.

 • quay-lewd

  Snökanoner och bistånd.

 • quay-lewd

  Fördelen med kinesiska ägare är att de kräver ordning och diciplin vilket kan vara lite olika ställt med på vissa arbetsplatser.

 • quay-lewd

  Kina gillade Nixon, det gjorde inte Sverige.

 • KinaRolf

  Håller helt med. Kinas situation är lite olika. Precis som Sverige har Kina statligt finansierade tidningar och precis som Sverige är dom mycket försiktiga i att granska makten. Man biter inte den hand som föder. Däremot finns ett massivt uppbåd av fria digitala tidningar i Kina och dom granskar verkligen makten. Skillnaden här är att de fria tidningarna är skyddade i Kina. Statliga tidningar får inte trakassera dom och dom som driver dom som i Sverige.

 • KinaRolf

  Ändå smutskastas dom regelbundet av extremister i svenska media. Mycket av vad jag ser är direkt uppdiktat och saknar verklighet, men eftersom svenskarna aldrig protesterar fortsätter smutskastningen, och nu har i alla fall arabländerna satt ner foten.

 • KinaRolf

  Jag ser nog väldigt mycket mer än ”de flesta” i Sverige ser. Deras vy är begränsad till vad media önskar presentera. Man ser verkligen betydligt mer att vara på plats och kan tala med folk, och att vara aktive i media systemet. Det går knappast att tala om ”nyttig idiot”, snarare om en person eller grupp som vill ha en våldsam omstörtning efter egna ideologier, men med över 100 miljoner döda i spåren efter sådana potentiella härskare har kineserna fått nog av dem.

 • KinaRolf

  Det är inte bara Kina som ogillar den svenska ”demokrati” modellen. I realiteten är det ju en diktatur där diktatorn röstas fram och där det är lätt att manipulera väljarna. Kina försökte den modellen mellan 1912 till 1949, och det blev katastrof. Den nuvarande modellen Kina utvecklar innebär folkstyre i sakfrågorna, ju mer en sakfråga berör mig, ju större inflytande. Hur parkeringen sköts i mitt kvarter, där har jag mycket att säga till om, men inget att säga till om i Peking. Det systemet håller alla yrkesaktivister borta dessutom.

 • KinaRolf

  Ganska roande hur han lyckats att koppla ihop bildäck med demokrati och yttrandefrihet.

 • KinaRolf

  Faktum är som du säger, passar det inte kan man packa och åka, men det gäller inte Sverige. Genom olika skattelagar bestraffas man ju mycket hårt om man vill lämna landet, och i många fall blir det omöjligt, personer ”anses” helt enkelt ha ”skattehemvist” i Sverige, och får betala stora straff ekonomisk varje år. Det är ett flagarnt brott mot de mest fundamentala mänskliga rättigheterna.

 • quay-lewd

  Lämnar man Sverige får man inte lämna något kvar.

 • quay-lewd

  I Sverige granskar media folket och förmedlar maktens propaganda.

 • KinaRolf

  Sant, men problemet är att man inte får lämna fritt. Det tog mig själv över 20 år att lämna, och regeringen konfiskerade nästan allt familjen ägde.

 • KinaRolf

  Som vi vet är amerikanska Twitter och Facebook spionverksamheten NSA förlängda arm. Det är en otroligt känslig fråga i Kina av historiska skäl. Det går mycket bra att använda dom i Kina via proxies som blockerar spioneriet, men få bryr sig. Kina har sina eget Twitter och Facebook som är adapterade till folkliga krav i Kina.

 • KinaRolf

  Håller helt med där. I Kina är media förbjudna i lag att granska folket, det blir fängelse för journalisten som bryter mot lagen. Däremot är myndigheter skyldiga att offentliggöra vad dom håller på med, och statsunderstödda media är skyldiga att publicera det. Man anser att allmänheten har en rätt att få veta. Däremot granskar media makten, men den intensiva granskningen sker via fria webb media. Om polisen kommer till en incident, då följer tiotals mobiler dom, och laddar direkt upp till webben, och det delas automatiskt. Ingen chans för någon censur eller moderator.

 • Mentat57

  Nej, den verkliga katastrofen kom 1949 när Mao tog över och införde planekonomi. Det är sedan de har lämnat den och övergått till marknadsekonomi som folket har fått det bättre.

  Vad gäller politiska och civila rättigheter har folket i princip inga alls i Kina och går inte att jämföra på samma dag med ett land som Sverige.

 • KinaRolf

  Det är alltid intressant att höra av alla dess ”vet allt – kan allt – har alltid rätt – bara inte varit där” personer som dyker upp. Jag har i alla fall bott här nästan hela livet, så jag borde väl ha lär mig lite. 1912 införde Kina samma demokrati modell som Sverige har idag, 1949 ersattes den av en planekonomi, hårt toppstyrd som Sverige har idag, inget fungerade. 1978 började man utveckla något nytt som fungerar, bara konstigt att alla dessa civila ”inga alls” rättigheter jag inte har ger mig betydligt mer frihet och rättigheter än någon i Sverige har, civila, mänskliga, finansiella, osv.

 • Mentat57

  Nåja, om du jämför Kinas planekonomi av 1949 med Sverige idag så kan vi lugnt konstatera att du inte tillhör gruppen ”vet allt – kan allt”….

 • KinaRolf

  Sverige har idag en av världens hårdast toppstyrda system, ner till detaljer vilka ord som är tillåtna och färgen på husen och att spåra mobiler, betalningar och privatekonomi. Kina utvecklade mellan 1949 och 1976 samma typ av hänsynslös toppstyrning. Den ”infördes” inte 1949, man bara började då. Jag jämför alltså inte Kina planekonomi 1949 med Sverige av idag, Sverige av idag är betydligt mer skoningslös och rått hänsynslös än Kina var 1949.

 • KinaRolf

  Jag vill bara lägga till att den svenska censuren är mycjket effektiv

Peter Hultqvist med representanter för Allianspariterna på presskonferensen. just nu

Försvaret får 10,2 miljarder

Klart i dag

Överenskommelse i sista minuten.

Boprisökningar på uppåt 25 procent

SBAB

”Det verkar inte finnas någon hejd.”

Visar äkta liv i en kall och fattig by i USA

Bilder

Se Pieter ten Hoopens fotografier från Montana.

”Vi skjuter först och frågar sen”

hungry horse

En annorlunda bild av dagens USA.

”Västvärlden inser
inte vad som pågår”

Loretta Napoleoni: Därför är IS så mäktiga.

Lista: Sex bra viner
i nya årgångar

Mölstad

Flera fynd under 90 kronor.

Winterkorn blir kvar som vd i Volkswagen

motor

Ordförande Ferdinand Piëch körs över.

Svensk åtalas i barnporrhärva

52-åring misstänks ha utnyttjat 24 barn.

”Biskopen bortser
från Bibelns ideal”

REPLIK

”Nåd är en bättre nyckel.”

”Farligaste IS-ledare
är skandinaver”

syrien

Bashar al-Assad i Expressen-intervju.

”Sätt för al-Assad att flytta fokus”

Terrorexpert:

Uttalandet ska tas med en nypa salt.

Regler för mobil i klassrummet utreds

klassrummet

”Kan vara fantastiskt störande”.

Inga ursäkter i Londons skolor

#skolresan

SvD:s reporter på jakt efter den goda skolan.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.