Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En storm i en nappflaska, ett seriöst samtal om kvinnors problem idag – eller en första signal om hur fingerfärdiga politiska kampanjer är nuförtiden med twitter, tumblr, facebook etc.?

Mitt i denna storm står Hilary Rosen, demokratisk debattör, som häromkvällen sa att Ann Romney ”inte arbetat en dag i sitt liv” – och hon följde sedan upp med att de flesta amerikanska kvinnor inte har något val och att det kommer att bli värre när budgetplaner från Mitt Romney och höken Paul Ryan betyder minskade anslag till sådant som daghem.

Uttalandet fördömdes på bred front, från republikanske partiordföranden till Ann Romney i en Fox-intervju, och från Barack Obama till Michelle Obama.

Ytterst handlar det om opinionsklyftan mellan Barack Obama och Mitt Romney – 18 procentenheter – bland kvinnliga väljare. Från demokratiskt håll har man i månader utmålat de republikanska presidentkandidaternas åsikter i frågor som abort och preventivmedel som ett krig mot kvinnorna. Mitt Romney lyfte (mitt inlägg här på bloggen) fram sin hustru för att framhålla att hon berättat för honom att ekonomin är viktigaste frågan för de flesta kvinnor.

Men det handlar också om en rad andra saker: det gamla amerikanska ”mammakriget” mellan hemmafruar och förvärvsarbetande kvinnor, mäktiga kvinnliga journalister som högg på ämnet, möjligheten för republikanerna att överskugga Obamas budskap denna vecka om högre skatter på miljonärer.

Chuck Todd, ansvarig för politiska bevakningen i NBC, inledde sin show The Daily Rundown på fredagsmorgonen med en insiktsfull analys av ”fabricerade konflikter” varav detta är den tredje på en månad (efter leksaken Etch the Sketch och efter utbytet mellan Obama och Rysslands Medvedev när mikrofonen inte var avstängd).

Wall Street Journal hade påpassligt ett djupporträtt av Ann Romney, 62-årig mor till fem söner och farmor till 16 barnbarn. Men lider också av diagnosen MS. Enligt artikeln är familjen god för 200 miljoner dollar (1,3 miljarder kr) och för Mitt Romney kan det vara viktigt att komma bort från pratet om en hiss för bilarna efter utbyggnaden av sommarbostaden i San Diego.

Fler bloggar