Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Påskvecka. Skäl att ta upp religionens roll i valkampanjen, tycker många kommentatorer (och, obs, i USA är det mer fokus på Jesu uppståndelse än död, med Långfredagen som arbetsdag och Påskdagen som verkliga helgdagen).

Veckans Newsweek pryds av en modern Jesus-figur i rutig skjorta mitt i New York-kaoset med maningen Glöm kyrkan – följ Jesus. I essän hävdar Andrew Sullivan att kristendomens budskap förstörts av politik, präster och penningfixerade pastorer.

I torsdagens krönika i Washington Post tar liberale E.J. Dionne också upp temat med det torra konstaterandet ”…att kristendomen inte visats upp från sin bästa sida under valåret”. Och han hänvisar till sin konservative kollega Michael Gerson som för ett par veckor sedan gjorde en mycket kritisk granskning av hur de republikanska kandidaterna använt sig av religionen, med jämförelsen att flera av dem påminner om det ”värsta av religiösa högern runt 1980”. Rubrik: Politicians giving religion av bad name.

Beträffande den ledande kandidaten, Mitt Romney är fallet att han inte alls talar om religion. David Gregory som leder debattprogrammet Meet the Press i NBC summerade hans dilemma så här i ett samtal med Jay Leno:

– Let’s be honest, [Mormonism] is the core of who Mitt Romney is. He was a missionary in France for two years. He has been a bishop in the church, which, in the Mormon church, is effectively like a priest. Philanthropically, he’s made huge contributions. He’s had a big impact on the church. And yet he doesn’t talk about it. It’s the core of who he is, and yet he doesn’t feel like it’s safe to talk about.