USA: Religion i politiken

WASHINGTON Påskvecka. Skäl att ta upp religionens roll i valkampanjen, tycker många kommentatorer (och, obs, i USA är det mer fokus på Jesu uppståndelse än död, med Långfredagen som arbetsdag och Påskdagen som verkliga helgdagen).

Veckans Newsweek pryds av en modern Jesus-figur i rutig skjorta mitt i New York-kaoset med maningen Glöm kyrkan – följ Jesus. I essän hävdar Andrew Sullivan att kristendomens budskap förstörts av politik, präster och penningfixerade pastorer.

I torsdagens krönika i Washington Post tar liberale E.J. Dionne också upp temat med det torra konstaterandet ”…att kristendomen inte visats upp från sin bästa sida under valåret”. Och han hänvisar till sin konservative kollega Michael Gerson som för ett par veckor sedan gjorde en mycket kritisk granskning av hur de republikanska kandidaterna använt sig av religionen, med jämförelsen att flera av dem påminner om det ”värsta av religiösa högern runt 1980”. Rubrik: Politicians giving religion av bad name.

Beträffande den ledande kandidaten, Mitt Romney är fallet att han inte alls talar om religion. David Gregory som leder debattprogrammet Meet the Press i NBC summerade hans dilemma så här i ett samtal med Jay Leno:

– Let’s be honest, [Mormonism] is the core of who Mitt Romney is. He was a missionary in France for two years. He has been a bishop in the church, which, in the Mormon church, is effectively like a priest. Philanthropically, he’s made huge contributions. He’s had a big impact on the church. And yet he doesn’t talk about it. It’s the core of who he is, and yet he doesn’t feel like it’s safe to talk about.

Visa kommentarer (40 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://pulse.yahoo.com/_MGUL6KZ4QXVIAS7D22Z24FVKIQ Kalle

  Det är ju tur att journalisterna läser varandras twitter och skriver om det i tidningen, annars hade man ju aldrig hört talas om dem.

 • Anonym

  När jag hör ordet ”blatteriot” tänker jag på helt andra saker än strul med tolkar och språkförbistring. 

 • Anonym

  Identitet och integritet är viktigt för alla. Det gäller självklart också för etniska svenskar och för heterosexuella. Majoriteten har samma rätt att uttrycka sin identitet utan att tassa på tå.

  Identiteter står alltid i kontrast till varandra. Särintressen står alltid i konflikt med varandra. Nästan alla intressen är särintressen. Det är vår gemensamma utmaning.

 • Anonym

  Twitter? Stället där journalister och ”mediafolk” positionerar sig inför varandra genom bombmattor av söndertuggade truismer? Tyvärr kräver rörelser som den arabiska våren något större ansträngningar än att vidareblogga retweetade plakatklyschor. Kanske t o m krävs en Facebook-grupp…

 • Anonym

  Törs man fråga varifrån Fru Henriksson kommer?

 • TristanT

  ”[A]tt kristendomens budskap förstörts av politik, präster och penningfixerade pastorer” är ett märkligt påstående. Kristendomens budskap, såsom det framförs i bl.a. bibeln, är ett av de vidrigaste budskap som människor någonsin har skapat, fullt jämförbart i sin vidrighet med nationalsocialismens budskap, såsom det framförs i bl.a. Mein Kampf. Jag har läst långa passager i båda: i bibeln krävs livet av oerhört många fler människor än i Mein Kampf, men båda böcker förhärligar politisk makt genom omfattande våld, massdödande av oliktänkande, och nästintill totalt förtryck. Faktum är att kristendomens präster i och med västerlandets upplysning och sekularisering till viss del har ändrat kristendomens gamla budskap genom att till viss del humanisera det. Är det att förstöra budskapet?
  .
  Nog var det obehagligt med den kristna fundamentalisten och kreationisten George W Bush i kontroll av Förenta staternas kärnvapen, men han var i alla fall ganska öppen med vad han trodde på och inte trodde på. Mitt Romney, som huvudsakligen framställer sig själv som moderatare och återhållsammare, är djupt engagerad i en av de förnuftsvidrigaste sekter som någonsin har haft mer än försumbart inflytande i Förenta staterna, och det utan att vilja berätta alls särskilt mycket om sin livs- och världsåskådning. Obehagligt är bara förnamnet!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Samma fråga här med tanke på sista stycket i ”Fru Henrikssons ”artikel.
  Står det där att Mitt Romney tillhör Mormonkyrkan?
  Falskheten inom religion,kyrka ,politik o penga- väsendet är bland det tidigare städområdena som den tillträdande regeringen i Gudsriket ska ta itu med, det ska jag följa med stort intresse.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002908577342 Anders Johansson

  Nåja, så drastiska som att slänga ut Google Maps är dom väl inte. Dom byter väl bara datakälla från Google Maps till sin egen. Jag utgår ifrån att Google Maps får installeras på en Ios-enhet, annars är det ett tungt vägande skäl att byta plattform, till WP eller Android, kanske!

  Det bästa vore väl om man kunde få välja kartkälla i Maps!

 • Anonym

  Är inte det varumärkeslagen?

  För övrigt menar jag t ex ”slide to unlock”.

  1. Skjutlås. Den idén finns redan och idéer ska inte vara patenterbar till att börja med.

  2. Den tekniska lösningen är 100% programkod, och såvida Samsung inte kommit över en kopia av Apple’s källkod så är alltså den tekniska lösningen inte densamma. Alltså inte patentintrång.

 • Anonym

  Du, Radarn patenterades långt innan man fattade hur man skulle göra för att åstadkomma det en radar gör. Apple gör inte något som inte alla de andra också gör, så gå du tillbaka till din bakelitlur till din fasta telefonlinje.

 • Anonym

  Idéer ÄR patenterbara, om det inte är o’kay med dig så ge dig på Patentmyndigheterna inte Apple.
   

 • Jan Ove Allan Malmgren

   Och du är patentpolis tillika expert på frågor rörande patent? Och i egenskap av detta kan du inte köpa en iPhone? Gosse, du har problem.

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Manilla/100003817748149 Milla Manilla

  Patentlagen, Kap 1, 1 § säger att det måste handla om en uppfinning som kan tillgodogöras industriellt. Det är inte patenterbart om det enbart är:
  1. en upptäckt, vetenskaplig teori eller matematisk metod,
  2. en konstnärlig skapelse,
  3. en plan, regel eller metod för intellektuell verksamhet, för spel eller för affärsverksamhet eller ett datorprogram, eller
  4. en presentation av information

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19670837.htm

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Manilla/100003817748149 Milla Manilla

   Du må ha rätt i fakta, men det är intressant att se hur du tog Mikaels kritik av Apples hanterande av patent personligt, och uttrycker att Mikaels enda alternativ till en iPhone är en ‘bakelitlur till din fasta telefonlinje’.

 • http://beacon.se Kent Åsberg

  Har av olika skäl ännu ej kommit in i den värld som utgörs av MacIntosh och Apple, men är ändå nyfiken på den.

  Här vill jag endast säga, att det som fick mig att titta på den här artikeln var det faktum, att någon kan ‘kasta ut’ Google – tycker inte det var ett ögonblick för tidigt

  Kent Åsberg, Vellinge
  @beablanche:twitter 

 • http://twitter.com/maxkrus Max

  Precis som att du inte kan installera en annan browser på din iPhone, kommer du heller inte kunna installera Google Maps som standalone-app i din iPhone. Den konkurrerar nämligen med en av Apples egna native-appar och det gillar inte Apple.

 • http://twitter.com/maxkrus Max

  Samma gamla gui i IOS alltså, krutet läggs på Facebook-integration, Siri, lost mode och lite olika telefonlägen. Man slänger ut Google Maps som default-app och börjar med sina egna prylar. WOW. Banbrytande.

 • Anonym

  Det har ryktats om en större version av Air i nästan ett år. Kommer den någon gång?

 • Anonym

  Det vet jag inte och det spelar mig ingen roll för det är en MacBook Pro jag ändå vill ha. Jag har en idag och trivs mycket bra med den så för min del är det viktigt att just MacBook Pro har fått en bättre skärm, så om någon annan har det också bryr jag mig inte om. Jag har haft Mac sen 1995 och känner mig hemma på dem. 

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Manilla/100003817748149 Milla Manilla

   Det var mer ett skämt mot bakgrund av hur tonen har varit längre ned här i diskussionen!

 • Anonym

  Så förbaskat kallt i detta landet, att när sommaren kommer visas skinn. Men synd, märkligt nog tror jag bara kvinnorna och utomlands och förförelse. Sedan ett litet antal hannar som köper utomlands, men dem är det synd om.
  Nej, att etablera Sverige som syndens rike hade inte gått idag.

 • Anonym

  Var det inte så att Sverige var länge ”världsledande” med produktion av porrtidningar, filmer och andra likartade produkter?

 • Anonym

  jaså? titta på dom här annonserna på sportsidorna-eller på nätet? det enda positiva är att normala människor tröttnar på eländet….

 • Anonym

  dick blir alltid lika förtjust när han vänder på stenar och hittar nåt läskigt. med gustav vasa och hans söner börjar ett skräckvälde som historikerna sopat under mattan. de katolska fanns längst kvar i östergötland och sen fortsatte de med sigismund i polen att bekämpa regimen. först efter carlXgustavs härjningar och freden i oliva gav de upp men drottning kristina var säkert illa berörd och flydde ju till rom för att slippa detta elände. men sen följde karl XI och XII i samma stil-vår historia är dyster……

 • Hennin_g

  ”Hon kommer att bli betydligt farligare än sin far”
  På vilket sätt har hennes far varit farlig? Har han förstört Frankrike på något sätt?
  För vem kommer Marine vara farlig? EU? Det är väl därför folk röstar på henne.
  Bespara oss läsare dina subjektiva åsikter och rapportera sakligt istället…

 • http://tobbesmedieblogg.blogspot.com/ Tobbes Medieblogg

  Marine Le Pen är en helt fantastisk person och politiker. I Sverige finns helt enkelt ingen av den kalibern. För den som inte talar franska lägger jag upp så många textade klipp med henne som jag hinner med.

 • PerOlsPerErik

  ”Vrålar”, ”populist”, ”lågutbildade”, ”faderns smutsiga byk” – lägg av med denna arroganta stil, SvD. Försök att istället rapportera sakligt om vad de olika politiska lägren har för ståndpunkter. Ni framstår som oproffsiga i läsarnas ögon och riskerar att ytterligare tappa i upplaga.

  Besinna också att många av era läsare känner sympati för många av FN:s grundbudskap. Skriv dem inte på näsan. Den kritik som FN för fram om EU och massinvandringen saknar inte substans. Försök att beskriva denna kritik på ett respektfullt sätt i era artiklar istället för denna arrogans.

 • http://tobbesmedieblogg.blogspot.com/ Tobbes Medieblogg

  Så här ser det ju alltid ut i fulmedia, så man får helt enkelt läsa mellan raderna. Om man silar bort alla små pk-kommentarer är det en ganska ok sammanfattning av läget.

 • Mr_Chuck

  Tack för att man får kommentera en propagandaartikel. Det brukar man inte få.
  ”Blond medelålders kvinna” det måste vara det värsta näst efter blond medelålders man antar jag?
  ”Lågutbildade”, Är det alla miljoner människor som bor i Frankrikes ”utanförskapsområden” man syftar på då?
  Marine är en fenomenal och stark kvinna.

 • Torpeden

  Var stod SvD under WW2? Hur nära samarbetade ni med Hitlers hantlangare?

 • bigson16

  I detta kommentarsfält kan man inte skriva något förnuftigt.
  Artikeln var bra, punkt slut.

 • svensk_guacamole

  ” äldre, lågutbildade, arbetare och bönder”

  Ja tydligen är man inte lika mycket värd om man tillhör någon av dessa grupper. Det bara fina stadsbord eller ”nya” Fransmän som räknas. Lyssnar någon på marginaliserade grupper som vill ha en politiker som representerar dem är man populist. Så är det bara.
  Snacka om unken syn på demokrati.

 • PerOlsPerErik

  Artikeln är en hyfsat intressant beskrivning av den medvind som råder för en sund politisk rörelse i Frankrike.

  Däremot gör artikelförfattaren, i vanlig ordning, ingen ansats till att förstå och förklara själva kärnbudskapet i denna rörelse.

  En ganska slätstruken redogörelse med andra ord.

 • bigson16

  Kärnbudskapet borde de flesta redan känna till.
  Om rörelsen är sund är en annan femma, men Hollande kan man glömma.

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  För er som vill läsa en kritisk granskning av den här tendentiösa artikeln, uppmanar jag er att googla på Tobbes mediesblogg, en av Sveriges bästa regimkritiska bloggar, som seriöst bemöter och motdebatterar konventionella medias ständiga utfall mot oliktänkande.

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Precis och just denna boulevardjournalistik har gjort att jag sagt upp prenumerationen på SvD efter 30 år ständigt prenumererande. Nu får det vara nog att göda dessa folkföraktare med pengar. Nu prenumererar jag på Nya Tider i stället som ett stöd för det fria ordet.

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Ja, man kan inte läsa svenskan längre då de även på nyhetsplats är tendentiösa. Tvi vale!

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Gör som jag, säg upp Svenskan!

 • svensk_guacamole

  Enig och tack för en suverän blogg!

 • Axel Bengtsson

  Exakt vilken koppling har internationella tv-kanalers ”dåliga” tillgänglighet för svenska medborgare till den utrikespolitiska debatten som redan finns? Det är väldigt få internationella skeenden som den svenska regeringen kan påverka och det finns ännu mindre för partierna att vinna i dessa frågor, eftersom mycket inte går att just påverka.

Decemberöverenskommelsen är långt ifrån en optimal och, i längden, hållbar lösning, skriver tre statsvetare. Brännpunkt

Flera statsvetare: ”DÖ inte hållbar i längden”

”Det är bättre att förändra samarbetsmönstren.”

”Farliga IS-ledare
är skandinaver”

Syriens president i intervju.

Regler för mobil i klassrummet utreds

fridolin:

”Kan vara fantastiskt störande”.

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Swedbank vill förhöra fondsparare

Aktiespararna: ”Banken komplicerar medvetet”.

Kommer du ihåg vad
kändispuman heter?

Quiz

Vad minns du från veckan som gått?

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

”Väldigt få betalar för strömmad musik”

Användarna ökar men färre vill pröjsa.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Nordea: ABB kan vara på väg att delas upp

”Klar signal om att bolaget måste göra saker.”

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.