Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Rush Limbaugh kan ha gått för långt.

En stor andel av halva amerikanska befolkningen, alltså kvinnorna, är mycket upprörda över tongångarna i republikanska läger.

Att missnöjet med attityderna till i synnerhet preventivmedel sätter spår även internt visades i primärvalet i Michigan – där Mitt Romney fick fler röster bland kvinnor än Rick Santorum.

Nu gällde det radioprataren Rush som kallade den unga collegetjej som uttalat sig för vårdreformens krav på att p-medel ska täckas för ”slut” och ”prostitute”, alltså slampa, fnask eller något ännu värre. Och han tyckte dessutom att kvinnor som får gratis p-medel bör spela in sexvideor som han och andra kan titta på.

– If we are going to have to pay for this then we want something in return, Ms. Fluke. And that would be the videos of all this sex posted online so we can see what we’re getting for our money, sa Limbaugh.

Kvinnan i fråga, Sandra Fluke, vittnade att hon och hennes föräldrar var djupt stötta över hans ordval. Sent på fredagen fick hon ett telefonsamtal från president Barack Obama. Enligt henne  hade han frågat om hon mådde bra och tackat henne för att hon vågat föra alla kvinnors talan.

Sammanfattningen ”det republikanska kriget mot kvinnorna” finns i appeller till kvinnliga väljare och nu verkar Obama ha valt sida.

Åtskilliga konservativa krönikörer beklagar nämnde Santorums beslut att tala om preventivmedel. Exempelvis Charles Krauthammer som konstaterade ”att den frågan är avgjord” i Washington Post, länk här och här mer i Post om juridikstudenten Sandra Fluke som deltog i ett låtsasförhör med demokrater i kongressen i protest mot den republikanska hearingen där endast män vittnade. Och här när Limbaugh kommer igen, under rubriken I’m a Danger to Women in America? Inlägget under detta handlar f ö om att Krauthammers kollega George Will gett upp hoppet om Vita huset och istället råder republikanska höjdare att satsa på att vinna stolar i kongressen.