Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON GM är nummer 1, Chrysler växer snabbare i USA än något annat bilföretag och Ford investerar miljarder i amerikanska fabriker.

Så summerade Barack Obama läget – med de gamla takterna från valrörelsen 2008 (kolla videon) –  i bilindustrin inför en publik av jublande medlemmar i bilarbetarfacket UAW. Detta samtidigt som väljarna i Michigan gick till valurnorna och där torde det vara få som inte hört talas om Mitt Romneys debattartikel Let Detroit Go Bankrupt.

Romney återupprepade sitt försvar om att de krisade biljättarna borde ha genomgått ett vanligt konkursförfarande. Ungefär vad som hände efter först George W Bushs jättelån och sedan den nya Barack Obama-regeringens omstrukturering med statliga garantier. Bush har f ö försvarat strategin i ett av få dagspolitiska uttalanden, han ville inte uppleva 21 procents arbetslöshet.

Demokratiska ”pundits” är övertygade om att republikanerna kommer att förlora i Michigan i höst, medan Wall Street Journals ledarredaktion förklarar varför räddningsaktionen var fel här. Vidare AP:s faktakontroll av det hela.