USA: Obama eggar upp bilarbetarna

WASHINGTON GM är nummer 1, Chrysler växer snabbare i USA än något annat bilföretag och Ford investerar miljarder i amerikanska fabriker.

Så summerade Barack Obama läget – med de gamla takterna från valrörelsen 2008 (kolla videon) –  i bilindustrin inför en publik av jublande medlemmar i bilarbetarfacket UAW. Detta samtidigt som väljarna i Michigan gick till valurnorna och där torde det vara få som inte hört talas om Mitt Romneys debattartikel Let Detroit Go Bankrupt.

Romney återupprepade sitt försvar om att de krisade biljättarna borde ha genomgått ett vanligt konkursförfarande. Ungefär vad som hände efter först George W Bushs jättelån och sedan den nya Barack Obama-regeringens omstrukturering med statliga garantier. Bush har f ö försvarat strategin i ett av få dagspolitiska uttalanden, han ville inte uppleva 21 procents arbetslöshet.

Demokratiska ”pundits” är övertygade om att republikanerna kommer att förlora i Michigan i höst, medan Wall Street Journals ledarredaktion förklarar varför räddningsaktionen var fel här. Vidare AP:s faktakontroll av det hela.

Visa kommentarer (628 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Pingback: check this

 • Pingback: clearpores acne treatment

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1741042620 Jan Stenborg

  Stockholm är förstås äldre än omnämnandet 1252. Här har funnits byar redan på vikingatiden, även om det sällan omnämns. Exakt när Stockholm blev en riktig stad är förstås osäkert, men helt klart är att den alltid har varit en strategisk plats eftersom norrström var infarten till mälaren. Detta omnämns även av Snorre Strularsson.
  Därför kan man lugnt anta att Stockholm som stad fanns långt före 1252, eftersom den redan då var helt utbyggd vid dess omnämnande på dokument. Troligen fanns Stockholm som stor by redan vid slutet av 1000-talet.

 • Anonym

  I den moderna politiken lönar det sig ofta att följa oljan för att förstå sammanhangen. I det medeltida Sverige har en del skribenter pekat på malmen och den framväxande Bergslagen för att förstå Stockholms tillväxt. Sedan ligger ju staden i Mälardalen som var den centrala delen av Sverige. Husabyn på Visingsö var naturligtvis praktisk för att kontrollera de båda götalandskapen innan kungamakten var lika stark som den kom att bli under Birger Jarl och senare Gustav Vasa.

 • Anonym

  Det var ekonomiska anledningar men också strategisk position som gjorde att Stockholm växte.
  Det äldsta namnet som kan härledas till stadens begynnelse är från 400-talet och lyder Agnefit, beläget vid Mälarens utlopp. Namnet uppkom genom det mord Skjalf, dotter till en finsk sjökung, begick på sin gemål konung Agne för att hämnas sin slagne far. Många historiker tvistar om den exakta tidpunkten. Det nämns år 192 men också 250 och 456.
  .
  Fem hundra år senare en annan fadershämnare, den norska kungen Olof Haraldsson, brände Mälarstränderna.
  Men hans skepp blev genom spärrning av Saltsjöutloppet instängda (med kedjor och bommar) av den svenske Olof Skötkonung. Han undkom genom att gräva en kanal som hette Konungssund (Söderström).

 • Anonym

  Du har inget mer exakt datum för året 192. Typ klockan 13.14 den 27 april år 192?

 • Anonym

  Ha ha…mycket observant av dig, ”tidpunkten” var fel ord att använda..Tack för ditt intelligenta bidrag till ämnet.
  :-)

 • Anonym

  enligt min mening har stockholm ett rätt angenämt klimat-det är sydvästvinden som ordnar detta plus att klipporna håller värmen? man behöver bara komma uppåt uppsala så blir det betydligt sämre. men alla huvudstäder blir väl folkrika-inget konstigt med det?

 • http://pulse.yahoo.com/_6FLJKANACRDXQJ6NXUFFNNA4NI Per

  ” I götalandskapen var kungamakten jämförelsevis stark tack vare jordagodsen och banden till kyrkan. I svealandskapen var stormännen länge mer inflytelserika. Allt ”

  När Adam av Bremen beskriver folken så är Götar en del i Sveonernas land och det finns inget speciellt Svealand.
  Han skriver även att ”Götarnas folk regerar i Sveonernas land”. 

 • Anonym

  jag spekulerar utifrån teorin om en stor invasion österifrån på 600-talet-inga mindre än sassniderna ”ranerna” anländer-den tyska byn sollen utplånades och staden fick namnet ekbatana efter deras sommarresidens i persien-därav ”eken”-tro´t den som vill…överlevande slog sig ned i södertälje-”tälje tokar”.hela vikingakulturen har alltså högkulturell bakgrund-de försöker driva bort hunnerna.  araberna jagar sassniderna och försöker gå norrut genom spanien.

 • Anonym

  Jag kan varmt rekommendera uppsatsen ”Adam av Bremen och Florenslistan” av Tore Nyberg.

  http://nile.lub.lu.se/ojs/index.php/scandia/article/view/1048/833

 • Anonym

  Det är orimligt att min hemstad Stockholm fanns som stad före ca 1250 av det enkla skälet att det var en holme man bara seglade förbi på väg in i Mälaren. Sigtuna låg bättre till. Pga landhöjningen i kombination med världshavens ändrade nivå blev det en mycket snabb lokal landhöjning under mitten av 1200-talet. Det gick inte längre att segla förbi. Detta utnyttjade Birger Jarl som satte holmen som ett lås på Mälardalen och med Stockholm som avtalad handelslplats. Alla var tvungna att handla där. Malm, korn, fisk, importvaror osv passerade där och välstånd samlades. Pengarna talade för Stockholms utveckling. Detta blev början till slutet för kungamaktens naturliga hemvist i Götaland och framåt1400-talet kan man tala om Stockholm som huvudstad.
  Sedan är jag väl också tveksam till beskrivningen att Stockholm tidigt skulle ha en stadsmur. Det är sannolikare att det var en pålar i marken, men det vet man inget om utan först långt senare, då murar faktiskt uppfördes och än idag kan beskådas. Visby hade förstås dokumenterat stadsmur tidigare.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Stockholm hade i dag aldrig fått byggas på grund av strandskyddslagen.

 • http://pulse.yahoo.com/_6FLJKANACRDXQJ6NXUFFNNA4NI Per

  Jag kan rekommendera Henrik Janson på GU ”Till frågan om Svearikets vagga”.

 • Anonym

  Kastalen fanns betydligt före 1250. Frågan är dessutom hur mycket handel som bedrevs från Sigtuna efter 1187. Det är, vad jag förstår, omtvistat. En teori, som bl a framförs i ”Myten om Stockholms grundläggning”, av Beskow är att det fanns bebyggelse och handelsplats före 1250 på platsen för Klara kloster.Vidare har jag svårt att se att det finns historiska eller arkeologiska belägg för att göta-landskapen var en ”naturlig hemvist” för t ex Munsö-ätten. Av kuriosa, vad har du för belägg för detta?Kalla mig traditionalist, men det finns trots allt en historisk anledning att Sverige heter Sverige.

 • Anonym

  intressant – jag har läst delar av din bok om den tidigare huvudstaden i landet söderköping som beslutades brännas upp när de invaderades av danskarna men det var väl även landhöjningen där som var skälet till att staden inte fortgick att vara huvudstad har jag för mig som gjorde att den inte blev lika bra segelrutt som förr. segelrutterna var ju vår tids motorvägar inte att förglömma. faller väl sig naturligt då med stockholm som hade ett bra strategiskt läge mot mälaren dessutom. förresten när blev stadsmuren runt malmö byggd? var det före stockholm eller efteråt?

 • Anonym

   

  …”Efter en tiderymd af 180 år eller nära 2 sekler uppdukar
  utur historiens natt namnet Stockholm då Ester, Liffländare och Kareler
  företogo sina härjningståg i Mälaren och sträckte dem ända till gamla Sigtuna,
  hvilket de uppbrände. 1218 återkommo de, men blefvo då af en modig qvinna, Joan
  Jarls till Hundhammar gemål, slagne vid det efter denna tid så kallade
  Estmötet. För att sätta ”lås för den sjö”, såsom rimkrönikan uttrycker sig,
  anlade nu Birger Jarl det egentliga Stockholm…”

 • Anonym

  Som vanligt försöker kvasiprofessorn Harrisson påskina att ”Sverige” och svenskarna inte existerade före 1200. Allt för att inte få sparken som professor i Lund och därmed tappa sin försörjning. Att man t ex inte hade en helt igenom enhetlig lagstiftning tar Dick som inteckning för sitt bisarra påstående. Dick vet naturligtvis inte att USA faktiskt INTE har en gemensam brottslagstiftning och är därmed inte, enligt ”professor” Harrisson, en nation i ”modern” bemärkelse”. Kulturmarxisterna jublar naturligtvis över denna nya ”fakta” Dick presenterar, men den är likväl lika bisarr. Lika bisarr som att Sverige och svenskarna inte existerade före 1200. Att jag för länge sedan slutat köpa Dicks böcker är en självklarhet och jag ångrar naturligtvis att jag överhuvudtaget har gödit denna persson med mina pengar. Vi hade ju tidigare liknande kvasiprofessorer som t ex ”professor” Eva Lundgren i Uppsala, ja hon som påstod att det sker rituella barnamord i Sverige av manliga nätverk. Här är en artikel som recenserar ”professor” Lundgren – jag bara väntar på en liknande om ”professor” Harrisson och den kommer att komma en dag, var så säker.  http://www.expressen.se/debatt/i-gar-kom-slutet-for-genusforskningen/

 • Anonym

  Om Stockholm var folkrikast 1252, när var då Falun Sveriges folkrikaste stad?

 • Anonym

  Varför heter vi då inte ”Götrike”…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1741042620 Jan Stenborg

  Läs gamla skrifter så ser du att det var ”lås” vid norrström redan på vikingatiden. Det var ingenting som Birjer Jarl kom på. Kastellet som var föregångare till slottet Tre Kronor var troligen byggd på 1000-talet eller tidigt 1100-tal. Det är mer än rimligt att anta att bebyggelsen i anslutning senare blev Stockholm. Namnet kan möjligen ha kommit till sedan man pålat söderström (Slussen), efter det att Norske Kung Olavs skepp grävde sig ut där vid grynnorna för att undkomma Svearna.

 • BigDemonicBunny

  Amerikanarna har en konstitution och en federal brottsbalk.

  I alla fall, Sveriges uppkomst beror helt på hur man räknar.
  Med tanke på att det inte har funnits någon egentlig centralmakt och att språket och kulturen snarare är bunden till landskap eller den större nordiska kulturgruppen (före 1100-talet så talas det ungefär samma språk över hela norden) än till någon slags svensk identitet så är 1248-1251 ett fullkomligt godtagbart datum om man ska specifiera något år som ”Svenska rikets födelse”.
  Med skänningemötet 1248 så etableras riktlinjer både för att ge kungen rätt att använda samma lag för hela riket (i de ärenden som kungen hanterar) samt för en gemensam religions- och utrikespolitik. Tidigare har detta varit upp till varje landskap..

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

  Återgå du till dina ”Fria tider”, ”Avpixlat” och andra nätverkstidningar i din smak. Där gör sig dina dumheter inte så otroligt märkbara och oförskämdheterna är mer i dessa mediers anda. Om Dick ibland missar, vilket varde honom förlåtet, så finns det kunniga som rättar honom, men då med kunskap och vettiga argument. Inte med okunniga idiotier. Din blågula fana i nyllet tycks endast ha fastnat i blått.

 • Nils

   Vilket inte hade varit någon nackdel då Stockholms placering på en massa öar kräver dyra broar och slusslösningar samt hindrar en effektiv tättbyggd stad.

 • Anonym

  Frågan om hur man ska definiera svensk, svenskhet och Sverige varierar och kommer väl alltid variera. Historia är ingen exakt vetenskap och en forskare i ämnet kan inte bara veta utan måste också tolka och tycka. Att Harrisons tolkningar och tyckande retar gallfeber på dig har säkert många med mig sedan länge förstått och då så till en såda grad att du måste häva ur dig taffliga personangrepp.  Varför inte bara bemöta en ståndpunkt med en annan. Måste du verkligen bli så personlig? Tyck gärna på annat sätt men visade detta utan att förlora respekten för andra åsikter.

 • Anonym

  när riga ingick i sverige var det största staden-förresten  fram till 1361 var väl visby både, större, vackrare och rikare än stockholm-falun var som sagt en betydande stad…stockholm blev stort tack vare bergslagen men gävle var en allvarlig konkurrent. göteborg ska vi inte tala om!

 • Anonym

  Dick Harrison grundar sin åsikter om den svenska riksbildningen på modern forskning  och han lägger i den nyutkomna  Sveriges historia 600-1350 utgiven på Norstedts  fram en mängd argument för sina åsikter.
  Vad det gäller gemensam brottslagstiftning så hade exempelvis Frankrike en mängd olika lokala lagar som varierade mellan landets provinser fram till 1804, ändå betraktar alla historiker inklusive Dick Harrisson  Frankrike som en stat sedan medeltiden, ditt resonemang om USA:s lagstiftning som ett argument mot Harrisons teser är helt enkelt irrelevant. Jag tror att du En_Genuin_Svensk helt enkelt till varje pris inte vill acceptera att den nationaromantiska bilden av Sveriges tillblivelse är helt överspelad av alla seriösa historiker.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Miljömupparna brukar ju annars vilja ha städer där husen är omgivna av stora grönområden.Det måste värnas om stadens grönytor brukar det hävdas när det planeras att bygga.
  Ett tänkande som i praktiken leder till väldigt utglesade städer.

PENGARNA SLUT

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Krislandet skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF i juni.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Just nu: Rånare slog ner personal vid rån

Stockholm

Fyra män slog till mot guldbutik.

Uppgift: Rysk affärsman mördad

Föll ihop på gods i England. Rester av dödlig växt har hittats i magen.

Ministern på kurs i kamp mot terrorism

Södertälje

Ska vara redo vid ett terrordåd.

”Skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

klimattoppmötet

Pressen ökar.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

Se Måns Zelmerlöws första Idol-audition

”Heroes”- hjälten inledde karriären med ”Hero”.

”Skolor, ni får de föräldrar ni skapar”

REPLIK

Föräldraförening: Varför inte dra nytta av oss?

”Skolinspektion används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

Massgravar funna i Malaysia

Har hittats i närheten av läger som drivs av människosmugglare.

Färgsprakande lugn välkomnar turister

sevärt

"Här står tiden fortfarande stilla."

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.