USA: Republikanerna – ett parti som slits i stycken

WASHINGTON Endast timmar kvar till primärvalen i Michigan och Arizona på tisdag. Ytligt sett handlar det om två kandidater – Mitt Romney och Rick Santorum – men på ett djupare plan om kampen mellan fraktionerna inom GOP, Grand Old Party.

– That Mitt Romney finds himself so imperiled by Rick Santorum—Rick Santorum!—is just the latest in a series of jaw-dropping developments in what has been the most volatile, unpredictable, and just plain wackadoodle Republican-nomination contest ever, skriver John Heilemann i en analys i veckotidningen New York.

Heilemann skrev tillsammans med Mark Halperin boken Game Change om valrörelsen 2008. De jobbar just nu med uppföljaren, Game Change II, och i väntan på den kan intresserade snart se filmversionen av den första boken. Game Change, premiär i HBO den 10 mars. Förhandsskvaller: handlar mest om Sarah Palin.

I övrigt går det trögt för Mitt Romney. Senast i enlighet med en av politikens sanningar: bakgrundsmiljön lika viktig som budskapet. I fredags flaggades det för ett tal av Romney där han skulle presentera sitt ekonomiska program. Det var bara det att de 1200 åhörarna försvann i idrottsarenan Ford Field i Detroit med 65000 stolar. Och, sedan kläckte Romney ur sig:

– I like the fact that most of the cars I see are Detroit-made automobiles. I drive a Mustang and a Chevy pickup truck. Ann drives a couple of Cadillacs, actually. And I used to have a Dodge truck, so I used to have all three [Detroit carmakers] covered.

Kanske inte så lyckat att prata om innehav av fyra bilar i delstaten med rekordarbetslöshet – eller att skryta med att de är amerikanska när en del av valkampanjen handlat om ens debattartikel med rubriken Let Detroit Go Bankrupt.

Här vad Rush Limbaugh tyckte. Och här Rushs summering av känsloläget bland republikanska primärvalsväljare, ”…that they’re mad because the Republican elites aren’t being scary enough!” när de inte tydligt talar om om vad fem år till med Barack Obama skulle innebära.

Ett citat till ur Heilemanns artikel:

– The transfiguration of the GOP isn’t only about ideology, however. It is also about demography and temperament, as the party has grown whiter, less well schooled, more blue-collar, and more hair-curlingly populist. The result has been a party divided along the lines of culture and class: Establishment versus grassroots, secular versus religious, upscale versus downscale, highfalutin versus hoi polloi. And with those divisions have arisen the competing electoral coalitions—shirts versus skins, regulars versus red-hots—represented by Romney and Santorum, which are now increasingly likely to duke it out all spring.

Visa kommentarer (687 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Blommor läggs vid ett monument i St. Petersburg. perspektiv | mordet på nemtsov

”En enorm förlust för
ryska oppositionen”

Anna-Lena Laurén om träff med Nemtsov: Varm och bullrig.

”Dödad för bevis om Ukrainakrig”

reaktioner

Ukrainas president om Boris Nemtsovs död.

Enorm upphämtning
gav Kalla ny medalj

perspektiv

"Stod stilla i mördarbacken".

”Fortfarande orten
som avgör hyran”

Replik

Hyresgästföreningen: Ingen ny praxis.

Författaren Yaşar
Kemal är död

Bitte Hammargren: Han var en stor berättare.

Måns Zelmerlöw –
kvällens stora favorit

20.00

Så går snacket inför Melodifestivalen.

Grekland ifrågasätter återbetalning på lån

kris

Ministern har lovat att betala tillbaka.

Migrationsverket ber om extra miljarder

Kostnader

"Skapar jättestora utmaningar”.

Återfanns död efter fyra år

Försvann i oktober 2011 i Blekinge. Påräffad i naturreservat.

Arktis sliten kugge
i Sovjets maskineri

Under strecket

Kylslagen exploatering.

”Magiskt att se hur
hotellrum såg ut då”

Stockholmshotellets otroliga tidsresa.

Bildspecial: Från kokslov till sportlov

historiska foton

Backhoppning i Stadshagen.

Hundar åt kött med fiskekrokar

Flera hundägare i Göteborg drabbade – polisanmäler händelsen.

Lärdomar från
veckan som gått

Adam Svanell

Terrorballonger och pälssafari.

Underskattning ger
risk för knapra år

Pension

Varnar för att ta ut pengarna snabbt.

Historia
<b>Den mest kända</b> myten om Gustav Vasa är att han skall ha åkt skidor, vilket gav upphov till Vasaloppet. Dessvärre nämns detta inte i någon källa. Den äldsta uppgiften om Gustavs färdsätt under vintern i Dalarna stammar från 1593, då kyrkoherden i Malung anger att han själv sett platser som Gustav passerat med snöskor. Som den herreman han var lär Gustav annars ha ridit. Dessutom rörde sig Vasa åt fel håll - från Mora mot Sälen.

Åkte Gustav Vasa första Vasaloppet?

Dick Harrison: Här är 12 myter om Gustav Vasa.

FOTO: Konstnär okänd

Sagan började i en bastuvarm lägenhet

Rösta

I dag är tjänsten den största i sitt slag.