Annons

Världenbloggen

Tomas Lundin

Tomas Lundin

BONN. Är Tyskland moget för ”Mein Kampf”? Hitlers antisemitiska hatpropaganda får egentligen inte ges ut i Tyskland men från och med denna torsdag ska valda delar säljas i landets tidningskiosker, i form av en tidskrift som i en första upplaga kommer ut i 100 000 exemplar.

– Jag vill inte sitta i bussen på morgonen och se folk som bläddrar i ”Mein Kampf”. Det skulle kännas … ja, fel.

Programledaren i en timslångs radiodebatt häromdagen hade svårt att förklara sina känslor. Men han är troligen representativ för en stor majoritet som känner ett diffust men starkt obehag.

– Man vet inte vilka effekter det får när man släpper en bok som predikar hat och propagerar för förintelsen av judarna, precis det som Hitler senare genomförde, varnade en lyssnare.

Andra deltagare i debatten betecknade boken som rappakalja som dagens ungdomar skulle vräka i papperskorgen efter mindre än en minut.

– Texten är dum och obegriplig. Ingen som läser boken riskerar att bli judehatare eller nynazist.

”Mein Kampf” skrevs 1924 av Hitler och hade fram till 1944 en upplaga på sammanlagt 11 miljoner exemplar. Från och med 1936 delades boken ut till alla tyska brudpar, i stället för Bibeln.

1979 beslutade Bundesgerichtshof som är en av landets högsta domstolar att det inte  är förbjudet att äga eller sprida Hitlerboken. Men rättigheterna till ”Mein Kampf” hålls av delstaten Bayern som anser att den innehåller författningsfientlig propaganda och därför strider mot den tyska grundlagen.

Den brittiske förläggaren Peter McGee, som säger att han vill avmystifiera Hitlerboken, utnyttjar nu ett kryphål i lagstiftningen och publicerar delar av ”Mein Kampf” i form av citat som kommenteras. Bayerns försök att stoppa utgivningen beskriver han som en attack på tryckfriheten.

– Vi är medvetna om bokens mörka makt, säger han till veckotidningen Der Spiegel.

– Men denna bygger på att ingen har läst boken. Det är själva förbudet som skapar myten.

Pengar vill han naturligtvis också tjäna. Precis som med nazisternas partitidning ”Völkischer Beobachter” som Peter McGee ger ut sedan 2009 som faksimil . Planerat var ursprungligen 51 utgåvor men efterfrågan var överraskande stor och till slut blev det hela 91.