Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

GILBERT Mitt mot Newt.

Så ser det på morgonen primärvalsdagen i South Carolina.

Trots att Rick Santorum gjort bra från sig i debatterna och borde passa väckelsekristna väljare perfekt blev det ingen skjuts uppåt efter beskedet om att han, sannolikt, fick flest röster i Iowa.

De fyra kvarvarande kandidaterna höll bortåt 20 olika evenemang på fredagen, den sista kampanjdagen.

Mitt Romney, som mer eller mindre redan säkrat nomineringen så sent som i början av veckan, spelade ner chanserna. Efter ett särdeles regnigt valmöte svarade han på frågor från pressen tillsammans med guvernören i South Carolina, Nikki Haley.

Han tog till ord som ”försiktigt optimistisk” och ”ganska säker” på att South Carolina-väljarna trots allt kommer att rösta på honom.

Här när han och Haley lämnar presskonferensen:

Opinionsläget tydde då på att förre talmannen Newt Gingrich, som dök upp kraftigt försenad till ett möte i Orangeburg, plötsligt ledde i flera barometrar. Det är ju alltid en viss fördröjning, så möjligen berodde uppsvinget mer på debatten i måndags än den i torsdags när första frågan handlade om exhustrun Marianne Gingrichs berättelser om otroheten.

Gingrich manade de närvarande att rösta på honom eftersom han är konservativare än Romney. Flera väljare jag talade med hade ännu inte bestämt sig – de beundrar Gingrichs begåvning och aggressivitet men är samtidigt tveksamma mot en del i hans bakgrund och Romneys businessframgångar väger tungt.

Här länk till lokala ABC-stationen med miniintervjuer med kandidaterna om sakfrågorna och här ett samtal sent på fredagen i NPR mellan krönikörerna David Brooks i New York Times och E J Dionne i Washington Post. Och här länk till Fox news politiksajt med senaste nytt.

Inget vidare väder på valdagen, utan mulet och regn i prognosen.

Meddelande till Ron Pauls fans: supportrar stod visserligen utanför ett ställe där Romneys stödtrupper skulle träffas på fredagskvällen men Paul väntas inte nå över 15 procent.

Fler bloggar