Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Första viktiga ryggdunken går till förre talmannen Newt Gingrich.

På söndagen fick han en ”endorsement” av Union Leader, den största tidningen i New Hampshire där det första regelrätta primärvalet äger rum den 10 januari.

– Han är bäste kandidaten, sa Drew Cline, chefen för ledarredaktionen, i en intervju med CNN och tillade att den andre favoriten var Texas-guvernören Rick Perry.

– Romney är en politiker som vill bli omtyckt, så man vet inte vad man får, summerade Cline intrycken av mannen som hoppas/måste vinna New Hampshire: Mitt Romney som varit guvernör i grannstaten Massachusetts.

Gingrich däremot, enligt Cline och hans kolleger, strävar efter att bli respekterad och har bevisat förr att han är villig att slåss för sina principer.

Det är, som förra bloggpostningen handlade om, shoppinghelg i USA och presidentkandidaterna hänger på. I fredags, Black Friday, var det rea på Barack Obama-prylar och på måndagen, Cyber Monday, erbjuder Mitt Romney 40 procents rabatt på tröjor, skyltar och kepsar för folk som tecknar sig för ett Mitt-konto och alltså erbjuder sig att skänka pengar till kampanjen. På Obamas sajt tillhör en Made in the USA-mugg produktnyheterna – med en kopia av hans födelsebevis…

Oberoende väljare, ”independents”, kan delta i primärvalen i New Hampshire och det gör att konservativa Union Leader inte alltid får sin vilja fram. Candy Crowley i CNN (som hade Herman Cain som gäst i sin show på söndagen) erinrade sig att Union Leader bara ringat in segraren två gånger på 40 år.