Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Nu var det väl ingen från Occupy Wall Street som planerade att rösta på Newt Gingrich – men chanserna lär vara obefintliga efter varningen häromdagen.

– Ta ett bad och skaffa ett jobb, sa Gingrich, tydligen omedveten om att arbetslöshet är en påtaglig orosfaktor för unga människor idag.

Men hans två-flugor-i-en-smäll-lösning rörande skolan kan kanske få en och annan förälder att undra.

– Most of these schools ought to get rid of the unionized janitors, have one master janitor and pay local students to take care of the school. The kids would actually do work, they would have cash, they would have pride in the schools, they’d begin the process of rising.

Alltså, knuffa ut fackligt anslutna proffsstädare och betala eleverna för att ta hand om skolan eftersom lagar mot barnarbete dessutom är korkade.

Den förre talmannen Newt Gingrich har gått upp i ledningen bland republikanerna, som i denna färska nationella mätning från Quinnipiac.

Själv framhåller han att han är en perfekt presidentkandidat: erfarenhet från Washington men samtidigt en outsider eftersom han vill ”etablera nya normer” enligt en genomgång i Washington Post.

Skeptiker finns s a s både till höger och vänster. För att ta ett exempel på det förstnämnda, Byron York i The Examiner som påpekar i en krönika att Gingrich ännu inte lyckats övertyga potentiella supportrar om att han mognat men som dock inte utesluter att han kan bli den som utmanar Mitt Romney i primärvalspurten. Beträffande vänsterrösterna är hånet öronbedövande i kvällsprogrammen i MSNBC (som enligt ett uttalande av Newt utgör en del i Barack Obamas återvalskampanj, dock var han ärlig nog att antyda att Fox News är snällare mot andra än Obama).