Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON – Jag är en ledare – inte läsare.

Det är senaste repliken av Herman Cain, som alltså indirekt drog ut i försvar för okunnighet, som får kommentatorer att skruva på sig.

Men som kan gå hem i väljarkåren.

Den republikanske kandidaten höll ett kraftfullt tal i Nashua i New Hampshire där den verkliga utslagningen börjar i primärvalet den 10 januari.

– I think before I speak. I know that’s a novel idea, but I like to stop and gather my thoughts, sa han om videosnutten häromdagen där han tvingades tänka efter en bra stund innan han kunde svara på en fråga om president Obamas Libyen-strategi.

Cain fortsatte att han kommer att omge sig med goda rådgivare, underförstått att presidenten inte ska behöva tramsa med en massa detaljer.

Här går Politico igenom Cains egen bakgrund som radiopratare med frågetecken om hur länge kollegerna i etern kommer att backa honom. Laura Ingraham tycks börja vackla:

– What happens when Godfather’s Pizza doesn’t deliver? You get Newt Gingrich in 30 minutes or less!

Om nu pundit-gardet i Washington rynkar på näsan åt Cains ”I’m a leader, not a reader” är det inget emot hur de reagerar inför Newt Gingrichs fortsatta meteoritfärd uppåt i mätningarna, senast i Rasmussen. Newt 32 procent, mot Mitt Romneys 19 och Cains 13 procent i Iowa.

Medierna har bara börjat nysta i alla Newt-trådar, som uppgifterna i fredagens Washington Post om att hans firma drog in 37 miljoner dollar från olika aktörer i vårdindustrin. Hur han ska kunna fortsätta hävda att han inte ägnar sig åt lobbying är ett mysterium, ett annat att väljarna måtte ha glömt Newts implosion på 1990-talet – men kanske borde minnas att han 2008 poserade med Nancy Pelosi (Nancy Pelosi!) i ett reklaminslag som Al Gore (Al Gore!) stod bakom om växthuseffekten (växthuseffekten !).

2900 kommentarer under Post-artikeln. Hittills.

Apropå Pelosi har hon offentligt bannat Cain för att han kallade henne ”Prinsessan Nancy” med att detta är att trivialisera att hon faktiskt innehade en av de mäktigaste posterna i USA som talman i representanthuset. Hon turnerar för övrigt runt USA och samlar i vanlig ordning in stora summor till demokratiska kassan.