Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Nobelpristagaren Steven Chu kanske önskar att han hade stannat i forskarvärlden.

På torsdagen kallades energiminister Chu till det republikanskt styrda representanthuset för att svara på frågor om solenergiföretaget Solyndra som gick i konkurs efter att ha fått mer än en halv miljard dollar i lånegarantier.

Kritiker utmålar Solyndra som ett perfekt exempel på president Barack Obama felaktiga energipolitik, med slösaktiga satsningar på grön energi, dessutom i regi av klantiga byråkrater. En investerare i bolaget hade dessutom skänkt pengar till Obamas kampanj.

Andra hävdar att Solyndra inte hade en chans i konkurrensen med statligt subventionerade kinesiska tillverkare av solpaneler och tillägger att USA absolut inte bör upphöra med utveckling av hållbar energi.

Kanalen C-Span sänder direkt.

Här en NPR-intervju med Chu dagen före utskottsförhöret, med bl a denna replik:

– As time went on, there was a growing concern because of the cash flow. And so we certainly were watching this and looking at this very closely. And then eventually, we recognized that they were in deep trouble.

Diane Rehm i samma kanal ägnade torsdagssändningen åt ämnet. Diskussionen var minst sagt livlig.