Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Opinionstrenden höll i sig.

Newt Gingrich är den senaste i raden av ”vem-som-helst-utom-Mitt-Romney”.

Gingrich seglade uppåt i två mätningar på måndagen, dels i PPP-barometern med 28 procent mot Herman Cain med 25 och Romney med 18, dels i en från CNN/ORC International där han fick 22 procent mot Romneys 24 – och där förre favoriten Cain dalat till 14 procent.

Newt Gingrich… ja, det är onekligen svårt att tro att denne i och för sig erfarne politiker kommer att hålla ända fram, särskilt med tanke på att ett vanligt omdöme om honom lyder ”odisciplinerad”, på alla de åsikter i alla tänkbara ämnen han sprutat ur sig under årens lopp och på de tre äktenskapen – varav det senaste ledde till en skandalunge i somras när det avslöjades att han hade kredit hos juvelerarfirman Tiffany & Co.

Under de många debatterna har emellertid Gingrich uppvisat stor disciplin, med siktet inställt på Barack Obama och på medierna.

Gloria Cain, Herman Cains fru, tog till orda och försvarade sin man mot sextrakasserianklagelserna i en Fox News-intervju på måndagskvällen. Och Cain själv konstaterade i en intervju i tidningen GQ att riktiga män vill ha mesta möjliga ”toppings” på sina pizzor:

– En karlakarl vill inte ha en massa grönsaker på sin pizza.

GQ-skribenterna sammanfattar: He’s the funniest, most outrageous guy on the GOP stage. And he’s got a simple plan to save America. Yes, that plan is more than a little nutty, and yes, his charm has taken a big hit lately. But have you met his competition? GQ chats with the Republicans’ unlikeliest—and probably not their last—front-runner about the pop appeal of 9-9-9, the real beliefs of American Muslims, and the manliest pizza toppings.

Barack Obama sa i och för sig på en presskonferens i Hawaii sent i söndags att han inte skulle kritisera de republikanska kandidaterna.

Men han avfärdade Michele Bachmann och Cain som anser att skendränkning bör tillåtas. ”Waterboarding” utgör tortyr, fastslog Obama och tillade att metoden strider mot amerikanska värden och att det var rätt att förbjuda den (fast reportern ifråga, från CNN, fick kritik efteråt för att ha bjudit Obama på möjligheten att svara på det viset). Vidare gick Obama hårt åt Mitt Romneys påstående om att Iran kommer att kunna utveckla kärnvapen ifall Obama väljs om:

– Är detta en lätt fråga? Nej. De som påstår det driver antingen partipolitik eller har ingen aning om vad de pratar om, sa Obama på presskonferensen (video här).

En nyhet var annars att Obama avskaffat de löjliga skjortorna som de samlade stats- och regeringscheferna tvingats dra på sig under toppmötena inom Apec. Fast, skvallrades det, alla hade fått var sin Hawaii-skjorta.