Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det har slagit mig, senast på ett Super 8 i en håla i Iowa, att antalet indiska motellägare och hotelldirektörer i USA måtte vara stort.

Trots att jag är väl medveten om att de flesta tal blir enorma i landet med över 310 miljoner invånare hajade jag ändå till under läsningen av en artikel i Wall Street Journal med följande upplysning:

– ungefär hälften av landets 50000 motell ägs eller kontrolleras av invandrare som härstammar från Gujarat i västra Indien och många av dem lystrar till namnet Patel.

En av de senare är Hemant ”Henry” Patel som är ordförande i intresseorganisationen Asian American Hotel Owners Association (på sajten framgår att tre till av de fem i ledningen heter Patel i efternamn).

Tyvärr var WSJ-artikeln tragisk – den handlade om att ägaren Alkesh och hans hustru Bindiya Patel förlorat sitt motell i delstaten Washington i sviterna av fastighets- och finanskriserna.

Under en reportageresa i Texas i somras skildrade jag hur USA:s befolkning förändrats mellan åren 2000 och 2010, med just indier som den snabbast växande invandrargruppen. Rubriken löd Minoriteter på frammarsch. En mycket god måltid på kocken Vijay Sadhus restaurang Sutra i en Dallasförort tillhör de trevligare minnena.

Romansen mellan en endisk motellägares dotter och en svart egenföretagare i mattvättbranschen var ju f ö tema i filmen Mississippi Masala.

Fler bloggar