USA: Perry snart slut? Inte ny president Johnson

WASHINGTON Illa för Perry – bra för Romney.

Så lyder snabbsummeringen av torsdagkvällens tredje debatt mellan de republikanska kandidaterna. Texasguvernören Rick Perry har inte lärt sig tillräckligt mycket från de två tidigare framträdandena och befinner sig på tvärs med en del övertygelser bland kärnväljarna.

Opinionsmätaren Frank Luntz noterade mycket kraftiga negativa utslag på Perrys försvar för att låta barn till illegala invandrare få gå på delstatsfinansierade colleges. Det gav Mitt Romney ett av flera tillfällen att gå till attack i debatten i Fox News, nämligen att det kan vara svårt att förstå varför illegala invandrare ska få åtnjuta 100000 skattedollar. Romney förefaller mer avslappnad av och framstår som en vassare debattör, medan Perry hade svårt att försvara sig.

Enligt William Kristol i The Weekly Standard, inlägget här under rubriken Yikes!, var det bara Romney och Rick Santorum som gjorde skapligt ifrån sig.

Michele Bachmann hade s a s inte en bra kväll och i vanlig ordning nämndes inte Ron Paul i mediereferaten trots att hans supportrar anser att han segrade.

Ännu en rubrik kan läggas till vår- och sommarserien om kandidaterna på Världen-bloggen:

President Gary Johnson?

Exguvernören i New Mexico gjorde dock inget vidare ifrån vid sin debut på scenen med de övriga åtta (nio är för övrigt alldeles för många), men det blev mycket skratt åt hans skämt.

Möjligen krävs en förklaring först av begreppet ”shovel-ready”: projekt som är så långt gångna att det bara är att sätta spaden i marken, alltså det som skulle vara ledstjärnan för vägarbeten och byggjobb i Barack Obamas stimulanspaket.

– Min grannes två hundar har skapat fler ”shovel-ready” jobb än presidenten.

Dessvärre avslöjades det morgonen efteråt att han kan ha snott skämtet från Rush Limbaugh.

 

Visa kommentarer (22 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Karin Henriksson snickrar egna visioner?
  Kan inte ”journalisrpartiet” på SvD möblera om lite i personalen?
  Ni får ju sköna 60 miljoner skattekronor!

 • Anonym

  Visserligen är USA ett viktigt land men i en ”Världenbloggen” hade jag nog förväntat mig litet mer variation?`De senaste sju blogginläggen handlar samtliga om USA.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Vreta Kloster omnämns mig veterligen första gången 1110. Något säkert äldre belägg för mer än en träkyrka i Vreta från 1050 stötte vi inte på när vi höll på med Vreta, Kaga och Ledbergs socknar ens i tämligen rikliga (för svenska förhållanden) privata arkiv och kopieböcker.
  .
  Redan 1111 skedde den första klosterbranden i Vreta. Det råder viss osäkerhet om det första klostret tillhörde eller inte tillhörde Benedictiner Orden.

 • Anonym

  Även Cisterciensorden följer benediktinregeln, men ger den en strängare och mera asketisk tolkning. Det var den första klosterorden som hade en internationell organisation med ett moderkloster (Citeaux i Burgund) dit ordens samtliga abbotar regelbundet måste bege sig för att ta ställning till olika frågor. Benediktinorden dominerades visserligen av klostret i Cluny, men klostren var sins emellan mera autonoma. Cisterciensorden var den i det egentliga Sverige helt dominerande klosterorden tills tiggarordnarna dominikaner och franciskaner i början av 1200-talet började inrätta konvent i städerna.

 • http://Svd.se Larsviberg

  Man kan beskåda Magnus Wasas kyrkbänk i Vreta klosters kyrka. F.ö. var han visst intagen på dårhuset i Vadstena när han inte satt i den. Men idag skall jag ut och bedriva gösfiske i Rusken, i vilken sjö Kristian den gode dränkte Nydalaabbotten och munkarna när han på hemväg från Stockholms blodbad våldgästade Nydalaklostret, som var ett av Sveriges äldsta och samtida med Alvastra.

 • Anonym

  Enligt Adam av Bremen och den danske historieskrivaren Saxo grundade Gunhild – dotter till Anund Jakob – ett kloster i Gudhem, Skara stift runt år 1052 (den äldsta klosterrörelse vi känner till i Sverige). Gudhems kloster grundades dock först rent formellt hundra år senare; år 1152 eller möjligen 1161 (säkert före 1175). Vreta kloster anses ha grundats av Inge d.ä. omkring år 1100.

 • Anonym

  nja, dårhus? han residerade bl.a. på vadstena slott och hade tre välartade döttrar som är stammödrar för kända släkter, tex wernstedt….hans bröder hade väl också sina sidor-minst sagt? (en sak är säker-”lejonskallarna”-alltså hans mammas släkt-utmärker sig änidag skulle jag vilja påstå?) nydala var tack vare munkarnas flit en av landets största jordägare ska tilläggas….

 • Anonym

  Känns rättvist att den som sålde slavar fick uppleva själv hur det var att vara slav. Inte för att han lärde sig något i och för sig i och med att han vid återkomsten genast köpte sig en slavinna men ändå…

 • Anonym

   Hur pass säkert är det att Kunta Kinte var av malinke-folket? Min fråga grundar sig på att Alex Haleys medhjälpare åkte över i förväg och preparerade några personer i vad de skulle berätta för ”gamla legender”, vilka sedan naturligtvis stämde väl in i berättelsen. Personerna ska visst ha fått några getter och annat i ersättning.

 • Anonym

  för en historiker är sanningen ett stort problem eftersom det ordet inte tycks existera i dom kretsarna. om man ska veta sanningen måste man ha varit med när det hände? och sen utelämnas massor alltefter vem som skriver-fråga tex en ryss om sverige: ja, säjer han då där bodde vi i forntiden, sen kom det ett gangstergäng från rom eller varifrån nu det var och drev bort oss…den här personen dick skriver om var alltså en förmögen muslim som själv handlade med slavar. det händer massor med saker, det är ingen sensation.

 • Anonym

  Koranen reglerar tagande och hanterande av slavar noggrant. Den rättrogne kan ta otrogna som slavar. Dessa får inte säljas som prostituerade men måste tillfredsställa sin ägare. Kristendomen är negativt inställd till slaveri och om man inte läser Gamla Testamentet selektivt och undviker NT så är slaveri en omöjlighet. Den brittiska allmänheten blev mer och mer negativ gentemot slaveri och när det under 1800-talet förbjöds så instruerades slutligen Royal Navy att aktivt förhindra slavhandel, även mellan andra stater. En sådan åtgärd var att, på sant imperialistiskt vis, förhindra slavhandeln från Afrika till Arabien. De brittiska protektoraten från Aden till Bahrein lät sig dock inte pådyvlas något förbud och det var under stor intern vånda – ”vi kan väl inte förbjuda något som Allah tillåtit!?” – som  slaveriet slutligen förbjöds i Arabien mellan 1962 och 1963

 • Anonym

  men hur många slavar fanns det då som blev fria och vad hände med dessa-kunde dom bo kvar som fria?

 • Anonym

  Cirka 20% av befolkningen, och ja, visst bor de kvar med fullt medborgarskap. Samma språk och kultur men med mer eller mindre afrikanskt utseende. Formellt sett så hör de visst till sina före detta ägares klan.

 • Anonym

  läser i boken att kuntas farfars släkt var från mauretanien och full med berömda män sedan flera hundra år alltså arab?

 • http://www.facebook.com/people/Bo-Söderberg/100003556354768 Bo Söderberg

   Man skall väl snarare låta bli att läsa GT och läsa NT selektivt.

  Var någonstans finns det åsikter mot slaveri i GT och var i NT uttalar man sig direkt mot slaveri?

 • Krister

  Ännu en intressant artikel.Gång på gång visar det sig att historien aldrig är enkel.

  Kristendomen hade inte så mycket problem med slaveriet. Det var snarare vetenskapen och det moderna tänkesättet som ledde till den förändrade opinionen.
  Enligt GT är slaveri en självklarhet och även i NT accepteras slaveri och slavar uppmanas att lyda sina herrar. Det nya var att man såg även slavar som en målgrupp för sin lära.

 • Anonym

  Jag är inte helt säker på att Gammel Dansk kan förlänga livet, men jag vill gärna tro det. Däremot vet jag helt säkert att man kan bli friskare av den. Jag har alltid en flaska hemma och har alltid en med mig när jag reser. Rätt använd kan den lindra eller bota magbesvär när man råkat äta något olämpligt. Det kanske inte är vetenskapligt bevisat, men vi som provat vet att det är så. 

 • Anonym

  Gammel Dansk är definitivt att föredra framför nynorsk.

 • Anonym

  ”så kul får vi inte ha det i Sverige” Härlig kommentar!

 • Anonym

  I den tyska delen av min släkt går Gammeldansken (och liknande tyska produkter) under smeknamnet ”Verteiler” – ”fördelare” på svenska. Det syftar på att den hjälper till att spjälka upp den stabbiga måltid man just har ätit. Något som kan behövas efter en Schweinehaxe mit Sauerkraut.

 • Anonym

  Radeberger Kräuterlikör: Prova den också! Finns att köpa bl a på Berlins Tegel flygplats. Herr Mölstad, kan du inte be SysBol ta hem den också?

 • Anonym

  Om samhället som helhet tjänar på det så är det bara idioter som skulle missunna det geniala företaget en vinst. Med idioter avser jag folk som inte förstår sitt eget och samhällets bästa. Inte den gamla definitionen som bygger på IQ- skalan. Även folk med hög IQ hävdar ju den här vansinniga ståndpunkten. Det kan endast vara okunniga eller onda människor som inte vill samhällets bästa. Missundsamhet skulle det ju även kunna vara men då man själv drabbas brukar man inte vara så missunsam.

Väntetiden ökar för asylsökande barn

migrationsverket

Prognos: 10 000 ensamkommande flyktingbarn i år.

Härifrån kommer flest av de unga

grafik

Halva landets befolkning har fördrivits.

<b>Nummer 5: Inte följa klädkoden. </b> På inbjudan brukar det vara utmärkt vilken klädsel som gäller för respektive bröllop. ”Om man som kvinna blir bjuden till ett bröllop med klädsel kavaj och man kommer med byxor så är det bom”, säger Mats Danielsson. Men regeln gäller även åt andra hållet. ”Du kan inte klä dig över nivån som är angiven, det är oschysst”. Män som bär frack på ett bröllop där klädkoden är kavaj är alltså inte okej. Etikettexperten betonar också att reglerna inte är så hårda som man kan tro – exempelvis är det helt okej att ha vitt – bara inte helvitt. ”En vit klänning med ett rosa band går bra”. Helsvart går också bort. En myt som förekommer är också att man inte får ha rött. Det motbevisar prinsessan Victoria på den här bilden från danska prins Joachims bröllop 2008. Pinsamt

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Experten: Nio felsteg i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

Varning: Greklands kollaps nära

Betalningskrav

Nödvaluta? Greklands statskassa är i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Så vill ministern rädda mjölkbönderna

krismöte

Böndernas kris späs på ytterligare.

Svensk skrämmer björn spektakulärt

Femte gången

Filmklippet sprids över världen.

Här byggs världens största hotell

jätte

Egen våning enbart för kungligheter.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.

Tumnagel till Polisen räddade hund ur flod Webb-tv

Se hur polisen
räddar hund ur flod

Kämpade för sitt liv i strömmande vattnet.

Låg 42 år i sjuksäng
efter brutal våldtäkt

Vad hade hon sagt om hon vaknat upp?

svd story – för dig som prenumerant
Webb-tv

Här får Björklund frågan han inte vill ha

”Debatt med Löfven en västanfläkt”.

Hur bra är du på engelska?

quiz

Testa dina kunskaper i SvD:s quiz.