Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Onsdag = eftervalsanalyser.

På tisdagen stod fyllnadsval i några kongressdistrikt, med blickarna i synnerhet riktade mot det 9:e i New York.

Det hjälpte inte att demokraten Anthony Weiner, som tvingades avgå efter en sex-sms-skandal, röstade på partikamraten. Den republikanske utmanaren, affärsmannen Bob Turner, segrade stort.

– Vi är på väg i fel riktning, hr president! löd Turners budskap till Barack Obama på valvakan.

Här Politicos genomgång av alla faktorer (Giuliani, Pete King, judiska organisationer m fl) som spelade in. I och med ännu en seger i ett fyllnadsval i Nevada kan republikanerna ha vänt en annars negativ trend i sådana val och detta i kombination med alla andra negativa stämningar bådar naturligtvis inte gott för Obama inför valet 2012.

Kolla utbudet av debattinlägg om detta och mycket mer på Realclearpolitics.

Det står nu klart att en mycket spännande valstrid stundar i Massachusetts. Professor Elizabeth Warren har sjösatt sin senatskampanj, med slogan ”A champion for the middle class”, mot republikanen Scott Brown som stod för en verklig skräll när han knep den liberale Ted Kennedys stol efter dennes död 2009. Warren är avskydd bland republikaner i Washington där hon först ansvarade för översynen av bankstödspengarna och sedan var arkitekt bakom en ny finansiell konsumenträttmyndighet. Massachusetts är traditionellt en blå (demokratisk) stat men enligt Washington Posts lägesrapport är exempelvis borgmästaren i Boston Thomas Menino skeptisk rörande denna politiska novis chanser.

Mer: Texas-guvernören Rick Perry besökte Liberty University i Lynchburg i Virgina, alltså ett av den kristna högerns verkliga fästen, med ett personligt hållet tal, länk till videon.

Fler bloggar