Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En säker gissning: Barack Obamas strateger bandade intervjun med Michele Bachmann i CBS-programmet Face the Nation.

Bachmann kommer att formellt sjösätta sin presidentkandidatur på måndagen i Iowa (i födelseorten Waterloo, kanske inte helt lämpligt ställe, tyckte någon). Och i intervjun med Bob Schieffer visade hon prov på en alltmer slipad framtoning där hon skickligt inringar Obamas problem i snärtiga Obama-underskottet, Obama-skulden och Obama-utgifterna.

Däremot gjorde hon Schieffer irriterad när han upprepade gånger försökte få henne att svara på varför hon påstått att Obama bara beviljat en ansökan om tillstånd för att borra olja ute till havs när det är över 270.

I en mätning bland Iowa-väljare i helgen hamnar hon snäppet efter Mitt Romney, 22 mot hans 23 procent. Övriga halkar långt efter på 7 procent och Tim Pawlenty från angränsande Minnesota fick ynka 6 procent trots att han enligt Des Moines Registers kalkyl turnerat i delstaten 26 dagar.

De kommande dagarna blir det för övrigt trängre än normalt i Iowa så här sommaren före primärvalssäsongen. På tisdagen befinner sig både Barack Obama och Sarah Palin här – han för att besöka en fabrik i Bettendorf, hon i Pella för att närvara vid premiären på dokumentärfilmen om henne, The Undefeated.

New York Times-krönikören Maureen Dowd har nu analyserat Obamas agerande och kommit fram till att han är binär – träffande, som vanligt, om att han både vill öka och dra ner trupperna i Afghanistan, både öka och krympa budgeten etc. En gissning även här: krönikan har lästs noga i Vita huset.