Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON På svenska nästan rimmar rubriken ”Newt slut” och det kan bli läge för den när som helst.

Den förre talmannen Newt Gingrich säger att han ska kampanja flitigt i Iowa i juli men problemen fortsätter: nya avslöjanden om ännu större kredit hos juvelerarfirman Tiffany & Co., skvaller från avhoppade staben om han hellre betalar charterflyg än avgifter för att ställa upp i partimätningar och brist på penningstinna finansiärer.

Själv skyller han dels på att hans ”stora idéer” blev för mycket för vanliga simpla kampanjexperter, dels på de hopplösa msm-medierna vars attacker det kommer att ta honom flera månader att återhämta sig från. Se här och här.

Det är trögt i portgången för Jon Huntsman och ovisst om op-ed-inlägget av liberale E J Dionne i Washington Post blir lite dödskyss: …den ende republikanen som driver något annat än en konservativ standardkampanj och den ende som inte lystrar till maningar från Fox News och Rush Limbaugh.

Och, här, Wall Street Journals mest lästa just nu, Bush-strategen Karl Roves analys om varför Barack Obama troligen förlorar valet 2012. Rove inringar fyra farliga punkter:

Arbetslösheten som knappast lär sjunka till de 6,8 procent som utlovades efter stimulanspaketet; irritation bland kärntrupper som vänsterbloggare och judiska väljare; sviktande stöd bland yngre och svarta; felaktig strategi att uppträda som kandidat snarare än som president redan i år.

Och, Rove har helt rätt om vänsterbloggarna, det var mycket ilska som riktades mot Obama vid den gångna helgens möte i Netroots Nation, läs sammanfattningen i lokala Minnpost.com.

Mer politiknytt: republikanske majoritetsledaren Eric Cantor har lämnat budgetöverläggningarna i protest mot att demokraterna anser att skattehöjningar bör ingå i diskussionerna. The Hill toppar med den nyheten. Lär väl inte direkt pigga upp börserna.