Annons

Världenbloggen

Bertil Lintner

Bertil Lintner

Den thailändska valkampanjen är i full gång. Men det finns vissa krafter här som inte tycker om politiker. I Bangkok har de satt upp affischer med bilder på kostymklädda vattenbufflar, apor, ormar och ödlor. ”Inga djur i parlamentet”, står det. Och de uppmanar folk att rösta blankt den 3 juli. Det är det gamla PAD, People’s Alliance for Democracy, som ligger bakom det hela, dvs de ökända ”Gulskjortorna” som ockuperade Bangkoks flygplatser i december 2008. Egentligen är de också motståndare till allmän rösträtt. Välutbildade människor borde få fler röster per person än vanligt folk, menar de ”gula”. Annars blir det bara ödlor och liknande som väljs och sitter och bestämmer.

Men hur försöker då ”ödlorna” sälja sig själva? Pheu Thai, det parti som många hävdar styrs av den landsflyktige f d premiärministern Thaksin Shinawatra, har bilder på dess främsta kandidat – hans syster Yingluck. Men det är uppenbart ett Photoshop-jobb. Hon är vacker om ser yngre ut än vad hon är. Och det är just det som är meningen. Yingluck har ingen politisk erfarenhet och framhäver i egna valtal sin ”femininitet” som en avgörande egenskap. Och med en svart jacka som påminner om en mantel över axlarna ser hon mer ut som en rättvisans advokat än en ödla eller något annat djur.

Demokraterna, som utgör stommen i den nuvarande koalitionen, ligger långt efter både Pheu Thai och PADs anhängare, åtminstone vad det gäller affischkonst. Premiärministern Abhisit Vejjajiva finns på Demokraternas valaffischer. Men stel som en pinne och med ett smått förvridet leende. Och den bilden togs långt innan opinionsundersökningar visar att han nu ligger ganska illa till.

Allt tyder på att det kommer att bli något av ett ödesval i Thailand. Skall Thaksin komma tillbaka eller inte? Och om han kommer tillbaka, vad händer då? Blir det hämnd på dem som avsatte honom i en militärkupp i september 2006 och andra politiska motståndare? Han var knappast känd som en tolerant och vidsynt person då han satt vid makten 2001-2006. Vid ett tillfälle sade han t o m at det inte behövs någon opposition. Det räcker med att han själv styr landet.

Vare sig det blir en typ av ”ödlor” eller en annan som vinner valet den 3 juli ser det inte bra ut för den bräckliga thailändska demokratin. En seger för Thaksins syster kan få militären, som stod bakom kuppen för snart fem år sedan, att ingripa. Och det inte nödvändigtvis genom en ny statskupp. Men on hon – och han – å andra sidan inte kan bilda ny regering kan man räkna med att de mest militanta av deras anhängare, de s k ”Röskjortorna”, menar att det var orättvist. Och då kan det bli ännu allvarligare, och våldsammare, gatumanifestationer än de i mars-maj förra året.