Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ja, han skickade fotona. Ja, han ljög. Ja, det finns mer. Men, nej, han tänker inte avgå.

Sent på måndagseftermiddagen trädde den demokratiske kongressmannen Timothy Weiner fram. Så snart han öppnade munnen stod det klart att den amerikanska allmänheten skulle få bevittna ett sorgligt spektakel.

För en dryg vecka sedan dök det upp uppgifter om att ett foto av en man i kalsonger skickats från Weiners Twitter-konto. Han hävdade bestämt att en hackare tagit sig in på kontot men argumenten övertygade inte, särskilt som han inte hade polisanmält det hela och inte nekade till att det kan ha varit hans underkläder.

Nu kallade han till presskonferens hemma i New York men först bjöds den församlade pressen på en ouvertyr. Den inflytelserike konservative kommentatorn och mediemogulen Andrew Breitbart ställde sig bakom talarstolen för att inpränta att allt han lagt ut på sajten Biggovernment.com är sant.

Weiner gifte sig för mindre än ett år sedan med Huma Abedin som är nära medarbetare till utrikesminister Hillary Clinton. Han berättade att frun kände till att han ägnat sig åt sexkontakter via email, telefon, Facebook och Twitter före äktenskapet, men inte att han fortsatt med denna verksamhet efter giftermålet. Weiner hade svårt att hålla tårarna i schack när han först bad alla inblandade om ursäkt, inte minst den unga collegestudent som fick fotot i mobilen. Sedan vittnade han om utbyten med sex kvinnor, dock utan att ha träffat någon av dem.

Weiner, som suttit i 13 år i kongressen, har hittills tett sig som en verklig påläggskalv och väntades ha goda chanser att vinna nästa borgmästarval i New York.

Framhållas kan att han troligen inte gjort sig skyldig till något olagligt och att andra politiker överlevt sexskandaler, från Bill Clinton till Eliot Spitzer. Den sistnämnde var guvernör i New York när det uppdagades att han betalat dyra pengar för kvinnor från en callgirl-service. Han tvingades visserligen avgå men är nu tuff utfrågare i ett eget kvällsprogram i CNN. Återstår att se om han tar upp detta ämne i måndagssändningen.