Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En dvärg till, Rick Santorum, sällar sig till den republikanska skaran.

Uttrycket ”the seven dwarfs” användes om de många demokrater som, underförstått, förmodades vara chanslösa mot sittande George H W Bush i valet 1992 (och, jo det användes även 1988 när Bush skulle ärva manteln efter Ronald Reagan).

Den gången utkristalliserade sig Bill Clinton ur den stora skaran och besegrade Bush, vars bedrift i Kuwaitkriget överskuggades av de dåliga tiderna och det brutna ”no new taxes”-löftet. Demokrater hävdar nu att ingen av de republikaner som hittills sjösatt en regelrätt kampanj kan mäta sig med Clinton, medan republikaner tycker sig märka samma svagheter hos Barack Obama som hos Bush sr.

Förutom Rick Santorum, som tillkännagav att han ställer upp på måndagen, ser fältet där det blir slagsmål om socialt konservativa ut så här: Newt Gingrich (just nu på semester), Mitt Romney, Ron Paul, Tim Pawlenty och så affärsmannen Herman Cain. Den senare klättrar uppåt och berättar om vilka goda vitsord han efter en intervju med ABC:s This Week där han anklagade folk i republikanska etablissemanget, som Karl Rove, för att förlita sig till alltför gamla handböcker.

– They are working off of the traditional model of great name ID before you start out, whole lot of money, and you’ve held public office before. But Herman Cain is just the reverse. But guess what’s happening? The American people aren’t looking at it from the traditional model standpoint.

Sarah Palin var också i tv på söndagen, i Fox News, där hon efter visst pockande sa att det lutar 50/50 åt en presidentvalskampanj. Men, den frågan kvävs just nu av hennes felaktiga påståenden om hjälten Paul Reveres roll i självständighetskampen mot britterna på 1770-talet. Kalla det Reveregate, här är en version av historien, här en annan, och här intervjun med Chris Wallace i Fox News där hon hävdar att hon hade rätt. Apropå Fox News sa chefen Roger Ailes  att han skulle vilja anställa Hillary Clinton – och om nu Sarah Palin ställer upp i presidentvalet 2012 får han ju en lucka att fylla.