Texas 2: Hemma på LBJ:s ranch

JOHNSON CITY Det blir lite spöklikt när en välbekant röst – med tydliga Texas-diftonger – ljuder från högtalarna.

Självaste Lyndon B Johnson, och senare även hustrun Lady Bird, står nämligen för delar av guidningen på ranchen vid floden Pedernales där LBJ föddes 1908. Den sköts numera av nationalparkförvaltningen, liksom den Skansen-liknande miljön i närliggande Johnson City där Lyndon växte upp.

Under presidentperioden utgjorde ranchen Västra Vita huset dit rådgivare och presskåren fick bege sig – och turen, vägledd av oerhört vältajmad cd i egna bilen, leder förbi gravplatsen, landningsbanan, hangaren, stall, kontor, boningshusett och garage med bl a en amfibiebil som LBJ hade roligt med.

- Satsningar på skolan, skulle man med ett svenskt begrepp sammanfatta det som LBJ beskriver som sin främsta bedrift och ett av de första Head Start-programmen, ett slags förskola för att ge fattiga barn en skjuts på vägen, inrättades nära ranchen.

Enligt en välinformerad ”park ranger” förblir det ovisst varför Johnson bestämde sig för att inte ställa upp för återval 1968 – om det berodde på Vietnamkriget eller på hans hälsa.

Svaret torde komma i fjärde volymen av Robert Caros monumentala biografi över LBJ. Publiceringsdag fortfarande okänd men det borde bli dags, första volymen kom 1982, den andra 1990 och den tredje 2002.

Johnsons efterlämnade papper återfinns inne i Austin, i The Lyndon Baines Johnson Library and Museum, intill University of Texas. Förutom en exposé över LBJ:s liv och presidentskap visas specialutställningar, just nu en om de progressiva rörelserna på 1960-talet, Left to Right.

Visa kommentarer (52 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

  • Erik Skancke

    Åland är sakta men säkert på väg mot en separation från Finland. Partiet ”Ålands framtid” växer med varje val och i de två val de har ställt upp så har de fördubblat sig i storlek. Finlands styvmoderliga behandling av svenskarna i Finland samt svenska kommer att slå tillbaka.  Bara en sån detalj att Finland inför finska ortsnamn på Åland trots att de aldig existerat historiskt är ett exempel på den finska dumheten. Som sagt, Åland kommer att bryta sig loss och ingen kan hindra dem.

  • bigson16

    Den här kartan hade jag väntat på, intressantare än de föregående.
    Vad jag har svårigheter med är att fastställa de olika stadsdelarna.

Alliansens partiledare Göran Hägglund (KD) Annie Lööf (C) Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) inför presentationen av ett valmanifest som inte innehöll något nytt i stort, enligt statsvetare Malena Rosén Sundström i SvD:s valpanel. #Svdval2014

Rösta på rätt parti i riksdagsvalet

Valet 2014

Sätt dina åsikter på prov i SvD:s valkompass.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Just nu: Färgen klar
för nya t-banelinjen

Ska gå mellan Odenplan och Arenastaden.

Tyck till: Valdes den rätta färgen?

Skriv med egna ord om valet av färg på t-banelinjen.

Mördare har rymt från rättspsyk

Dödade femårig flicka vid förskola i Arvika – avvek från frigång.

Pionjär – valaffischer som gått till historien

vändning på 60-talet

”Tv gav stor explosion”.

Zethraeus får inte straffet tidsbestämt

stureplansmorden

Går emot tingsrätten.

Sjuk man hade inte ebola

Stockholm

Provsvaret analyserat – misstänkta fallet avskrivet.

Skarsgård öser
galla över Bergman

Kultursvep

Och Håkan-rykte oroade polis.

Nytt läge: Nya fiender
efter IS erövringar

SvD kartlägger det nya säkerhetsläget.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

”Vår politik ska göra kvinnor tryggare”

BRÄNNPUNKT

SD: Lättare att få kontaktförbud.

3 000 människor hopträngda i en skola

SVD i Gaza

Palestinier i Gaza: Israel är ansvariga för bomberna.

Mängder med krossad betong

Bilder

Se SvD:s Yvonne Åsells bilder från Gaza.

”Fantastiskt, nästan surrealistiskt”

Träning

Dykning mellan kontinentalplattorna.