Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

JOHNSON CITY Det blir lite spöklikt när en välbekant röst – med tydliga Texas-diftonger – ljuder från högtalarna.

Självaste Lyndon B Johnson, och senare även hustrun Lady Bird, står nämligen för delar av guidningen på ranchen vid floden Pedernales där LBJ föddes 1908. Den sköts numera av nationalparkförvaltningen, liksom den Skansen-liknande miljön i närliggande Johnson City där Lyndon växte upp.

Under presidentperioden utgjorde ranchen Västra Vita huset dit rådgivare och presskåren fick bege sig – och turen, vägledd av oerhört vältajmad cd i egna bilen, leder förbi gravplatsen, landningsbanan, hangaren, stall, kontor, boningshusett och garage med bl a en amfibiebil som LBJ hade roligt med.

– Satsningar på skolan, skulle man med ett svenskt begrepp sammanfatta det som LBJ beskriver som sin främsta bedrift och ett av de första Head Start-programmen, ett slags förskola för att ge fattiga barn en skjuts på vägen, inrättades nära ranchen.

Enligt en välinformerad ”park ranger” förblir det ovisst varför Johnson bestämde sig för att inte ställa upp för återval 1968 – om det berodde på Vietnamkriget eller på hans hälsa.

Svaret torde komma i fjärde volymen av Robert Caros monumentala biografi över LBJ. Publiceringsdag fortfarande okänd men det borde bli dags, första volymen kom 1982, den andra 1990 och den tredje 2002.

Johnsons efterlämnade papper återfinns inne i Austin, i The Lyndon Baines Johnson Library and Museum, intill University of Texas. Förutom en exposé över LBJ:s liv och presidentskap visas specialutställningar, just nu en om de progressiva rörelserna på 1960-talet, Left to Right.

Fler bloggar