Texas 2: Hemma på LBJ:s ranch

JOHNSON CITY Det blir lite spöklikt när en välbekant röst – med tydliga Texas-diftonger – ljuder från högtalarna.

Självaste Lyndon B Johnson, och senare även hustrun Lady Bird, står nämligen för delar av guidningen på ranchen vid floden Pedernales där LBJ föddes 1908. Den sköts numera av nationalparkförvaltningen, liksom den Skansen-liknande miljön i närliggande Johnson City där Lyndon växte upp.

Under presidentperioden utgjorde ranchen Västra Vita huset dit rådgivare och presskåren fick bege sig – och turen, vägledd av oerhört vältajmad cd i egna bilen, leder förbi gravplatsen, landningsbanan, hangaren, stall, kontor, boningshusett och garage med bl a en amfibiebil som LBJ hade roligt med.

- Satsningar på skolan, skulle man med ett svenskt begrepp sammanfatta det som LBJ beskriver som sin främsta bedrift och ett av de första Head Start-programmen, ett slags förskola för att ge fattiga barn en skjuts på vägen, inrättades nära ranchen.

Enligt en välinformerad ”park ranger” förblir det ovisst varför Johnson bestämde sig för att inte ställa upp för återval 1968 – om det berodde på Vietnamkriget eller på hans hälsa.

Svaret torde komma i fjärde volymen av Robert Caros monumentala biografi över LBJ. Publiceringsdag fortfarande okänd men det borde bli dags, första volymen kom 1982, den andra 1990 och den tredje 2002.

Johnsons efterlämnade papper återfinns inne i Austin, i The Lyndon Baines Johnson Library and Museum, intill University of Texas. Förutom en exposé över LBJ:s liv och presidentskap visas specialutställningar, just nu en om de progressiva rörelserna på 1960-talet, Left to Right.

Visa kommentarer (52 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

  • Erik Skancke

    Åland är sakta men säkert på väg mot en separation från Finland. Partiet ”Ålands framtid” växer med varje val och i de två val de har ställt upp så har de fördubblat sig i storlek. Finlands styvmoderliga behandling av svenskarna i Finland samt svenska kommer att slå tillbaka.  Bara en sån detalj att Finland inför finska ortsnamn på Åland trots att de aldig existerat historiskt är ett exempel på den finska dumheten. Som sagt, Åland kommer att bryta sig loss och ingen kan hindra dem.

  • bigson16

    Den här kartan hade jag väntat på, intressantare än de föregående.
    Vad jag har svårigheter med är att fastställa de olika stadsdelarna.

Vårdval Stockholm
gav fler sjukskrivna

Ökning med 6,4 procent. Fler är sjukskrivna längre.

Miljöpartiet ger
efter i fler frågor

Ny regering

Två svåra bitar återstår ännu.

Det här är S och MP överens om

Det började i söndags med skolan.

Ericsson i strid om hemlig databas i USA

Konkurrenten har lanserat rasande motattack.

”Vad är det för fel på svensk forskning?”

Elin Ørjasæter i slutreplik om invandring.

Amerikansk hummer hittad i Gullmarn

Forskare om fyndet: ”Det är väldigt oroande”.

Gjorde comeback efter 300 år

AVSKYDDA

Så kom de ovälkomna djuren till Sverige.

Protesterna växer – på Kinas nationaldag

Honkong

Rörelsen intar shoppingcentrum.

Occupy Central höjer insatserna

SvD på plats

Nytt krav från 100 000-talet demonstranter.

Första ebolafallet
i USA konstaterat

Insjuknad man vårdas vid ett sjukhus i Dallas.

Extremskidåkare omkom i lavin

chile

Hade åkt till San Lorenzo för att spela in i en film.

Bästa tipsen för den som vill bli deppig

Bokmässan

Psykologen Lars Ström ger råd.

Kinnevik rasar efter
Zalandos notering

”Talade för högre pris på Zalando”.

”Ketchupeffekt på Skeppsbron 18”

Två av Kinneviks mest hajpade kärninnehav till börsen.

”Är budgeten dålig
så fäller vi den”

enkät

SD-ledamot om makten i riksdagen.

Tuff backträning i Grönstabacken

Löpning

Hårdkörning inför Lidingöloppet.