Texas 1: Svinjakt men ingen budget

AUSTIN På måndag blir det tyst inne i plenisalarna i Texas-parlamentet.

De folkvalda kommer inte tillbaka  förrän 2013, om nu inte guvernör Rick Perry beslutar om extra möten som i så fall får pågå i högst 30 dagar.

Parlamentet, ”legislature”, sammanträder bara i 140 dagar vartannat år och mot slutet blir det bråttom. Den 28 och 29 maj måste de sista ärendena behandlas och sedan, den 30 maj, infaller den 140:e dagen och då tillåts endast korrigeringar.

Ledamöterna kunde enas om den s k pork chopper-lagen som ger markägare rätt att sälja platser ombord på helkoptrar för att jaga vildsvin (”feral hogs”) från helikopter, därav ordleken, pork för fläsk, och, pork chop för fläskkottlett, och, chopper för helikopter.

Men, in i det sista pågick hårda strider om det stora budgetunderskottet, särskilt då om anslag till skolorna i det snabbväxande Texas. I ett sista kompromissförslag enades förhandlarna om nedskärningar på 8 procent de kommande två åren och det återstår att se om det klubbas i tid.

Texas är på de allra flesta sätt en konservativ stat och det kanske förklarar både den korta sammanträdesperioden och villkoren för delstatspolitikerna som bara ersätts med 7200 dollar per år (och även nedskärningarna ovan). Kännare avfärdar frågor om det bara är rika människor som kan åta sig uppdraget med att det finns ledamöter som tar till all semester och annan ledighet.

En utmärkt källa till den färgstarka politiken i staten är nättidningen The Texas Tribune.

Och, p.s., det blev en budget till sist, här rapport i The Texas Tribune.

Visa kommentarer (121 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Den enda lösningen på krisen stoppas av elitens räddsla för att hamna i fas3. Att peta i ett havererat ekonomiskt system leder ingenstans.

 • Elementary

  Du kanske ska ta och läsa din första kommentar som jag svarade på först eller har du redan glömt vad du skrev? Du påstår att per idag finns det inflation i det finansiella systemet, men även om man nu skulle acceptera detta tänkesätt så hur har du mätt upp denna inflation när priserna fallit så kraftigt. Det är frågan? Pröva gärna själv att läsa och tänka för omväxlingsskull det kunde berika debatten. Din sista meningen försökte jag få ihop med subjekt predikat etc men det går tyvärr inte så vad du vill säga med den är icke tolkbart.

 • Anonym

  ”Huvudtipset är därför att metadonet fortsätter flöda ett bra tag till. Under tiden kanske det är dags för politikerna att börja fundera ut andra mer långsiktiga lösningar. Annars är risken att det slutar illa.”

  Den sista meningen var absolut ingen överdrift!

 • Mikael Olsson

  Men kom också ihåg att guld bara har ett värde för att vi bestämt oss för att det skall ha ett värde. Precis som fiatvalutor, silvermynt, stämplade läderbitar och Rai-stenar.

  Det faktiska värdet på guld är begränsat till guldpläterade kontakter och möjligtvis smycken. God tro är det fortfarande när vi använder det som bytesmedel.

 • Tevildo

  Nej. Det är en avsevärd skillnad mellan guld och fiatvalutor. Den största och mest påtagliga är att ingen kan skapa guld ur tomma luften.

 • Tevildo

  Skilj stat och ekonomi åt, precis som stat och kyrka skiljdes åt. Där har du den enda möjliga lösningen.

 • Mikael Olsson

  Korrekt. Samma för t ex Bitcoin och Rai-stenar.

  Men frågan är hur önskvärt det är. När industrialiseringen tog fart visade det sig ju att man i 5-10 års intervaller fick ta en 30%-ig recession i 2 år istället. Jag skulle vilja drista mig till att påstå att den utveckling vi sett sedan guldmyntfoten övergavs aldrig hade kunnat gå lika fort med den. Därför tror jag inte på guldmyntfot heller.

 • Elementary

  Ekonomi går inte att skilja ur något det finns i allt.

 • Tevildo

  Det beror på vilken ”utveckling” du menar. Utan statlig intervention skulle det mesta (om inte till och med allt) ha utvecklats fortare och bättre.

 • Mikael Olsson

  Det tvivlar jag MYCKET starkt på med tanke på hur mycket grundforskning som måste sponsras statligt eftersom inte en enda riskkapitalist vill hälla pengar på den – helt förståeligt.

 • Anonym

  Var det verkligen bättre förut?
  När de privata bankerna stod för den monetära expansionen och tryckte alla pengarna ur tomma intet.
  För att ta liknelsen om missbruk och metadon.
  Skall centralbanken stå för medicinen? Eller är det bättre att låta ett otal kostymklädda langare på Wall-Street säljer potenta ekonomiska massförstörelse preparat under allt mer ljusskygga förhållanden?

 • Anonym

  Jag tycker att centralbankerna skall permanenta ”quantitative easing” som ett naturligt övervakningsverktyg i det ekonomiska systemet.
  Genom att centralbanken ytterst garanterar allt utestående kapital blir överblicken bättre.
  Banker med tillgång till centralbankens hela monetära resurser kan administreras i ett ”premier core bankingsystem” med tillhörande infrastruktur och spårbarhet.
  Affärsbanker med större andel eget kapital och högre kapitaltäckningsgrad kan tillåtas större risker och administreras i ett underordnat system med lägre överblickbarhet och mindre central statligkontroll.

 • Tevildo

  Det vi klart kan säga är att ingen som helst krigsindustri skulle ha ”utvecklats” utan stat, och hur mycket mer utvecklad hade världen varit utan alla de miljoner som fått sätta livet till på grund av staters våldsmonopol?

 • Anonym

  Eftersom USA inte är en teokrati spelar det väl ingen roll var vad står i bibeln?

 • 1984

  Vem bryr sig om vad bibeln har att säga, boken är inte ens överens med sig självt.

 • Anonym

  Artikeln handlar om kristna högern och böner. Du tycker inte att bibeln är relevant i det sammanhanget?

 • Anonym

  Förmodligen spelar det roll för de som ber? Eller har du någon annan smart åsikt?

 • 1984

  Förstår vad du menar, men det jag vill poängtera är att religion, även kristendomen tas på alltför stort allvar. Det är en mänsklig påhitt som har skapat alltför mycket skada redan som det är.

 • Patrick_X

  I dom flesta europeiska länder är det naturligt att man vill ge stöd åt sin bilindustri; på gott och ont. Det beror på att varje jobb i bilindustrin skapar ca tre andra jobb. Så de behöver nog inte mutas allt för mycket. Särskilt i Tyskland där krympande marginaler på grund av skenande elpriser fått biltillverkarna att vilja flytta till bland annat USA.

 • Pierre de Droit

  Det är ju självklart mycket glädjande att det fortfarande finns politiker som inte går i grönkommunisternas ledband utan uppvisar ett visst mått av sunt förnuft.

 • Pierre de Droit

  Nej, glädjande, mycket glädjande. Nu skall vi bara försöka få till stånd att grönsakstalibanerna kastas ut mer permanent och komma tillbaka till en politik som leder till konkurrenskraft och välstånd i Europa och inte tillbaka till medeltiden.

FN:s sändebud i sverige

”Mardrömmar efter mötet med flickorna”

Sexuella våldet del av IS strategi: "Ny nivå av grymhet”.

Inte ett poäng på fyra år – förrän i går

Här är landet som dissat Sveriges bidrag – och annan värdefull statistik.

Var tredje ung har frätskada på tänderna

Ny studie visar att problemet måste tas på större allvar.

Eleverna bussades iväg – fick snabb start

Nour Hmidan kom till Sverige för två år sedan – i dag pratar hon rikssvenska och har A i de flesta ämnen.

I Kobane föds jämställdhet ur krig

Reportage

Ett krig mot IS - och för kvinnlig frigörelse.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Här är rivierans mysigaste byar

Vackert

Byns gamla centrum vilar på en klippa.

Ökänt lyxrally har lämnat Stockholm

Polisen i södra Sverige redo att ingripa.

”Det finns inte någon åsiktskorridor”

BRÄNNPUNKT

Myt som stryper debatterna.

400 civila kan ha mördats av IS

Palmyra

De flesta av offren uppges vara kvinnor och barn.

Världsnyhet kom
från svensk flygsajt

”Fick sitt genombrott när MH370 försvann”

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.