Texas 1: Svinjakt men ingen budget

AUSTIN På måndag blir det tyst inne i plenisalarna i Texas-parlamentet.

De folkvalda kommer inte tillbaka  förrän 2013, om nu inte guvernör Rick Perry beslutar om extra möten som i så fall får pågå i högst 30 dagar.

Parlamentet, ”legislature”, sammanträder bara i 140 dagar vartannat år och mot slutet blir det bråttom. Den 28 och 29 maj måste de sista ärendena behandlas och sedan, den 30 maj, infaller den 140:e dagen och då tillåts endast korrigeringar.

Ledamöterna kunde enas om den s k pork chopper-lagen som ger markägare rätt att sälja platser ombord på helkoptrar för att jaga vildsvin (”feral hogs”) från helikopter, därav ordleken, pork för fläsk, och, pork chop för fläskkottlett, och, chopper för helikopter.

Men, in i det sista pågick hårda strider om det stora budgetunderskottet, särskilt då om anslag till skolorna i det snabbväxande Texas. I ett sista kompromissförslag enades förhandlarna om nedskärningar på 8 procent de kommande två åren och det återstår att se om det klubbas i tid.

Texas är på de allra flesta sätt en konservativ stat och det kanske förklarar både den korta sammanträdesperioden och villkoren för delstatspolitikerna som bara ersätts med 7200 dollar per år (och även nedskärningarna ovan). Kännare avfärdar frågor om det bara är rika människor som kan åta sig uppdraget med att det finns ledamöter som tar till all semester och annan ledighet.

En utmärkt källa till den färgstarka politiken i staten är nättidningen The Texas Tribune.

Och, p.s., det blev en budget till sist, här rapport i The Texas Tribune.

Visa kommentarer (118 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Den enda lösningen på krisen stoppas av elitens räddsla för att hamna i fas3. Att peta i ett havererat ekonomiskt system leder ingenstans.

 • Elementary

  Du kanske ska ta och läsa din första kommentar som jag svarade på först eller har du redan glömt vad du skrev? Du påstår att per idag finns det inflation i det finansiella systemet, men även om man nu skulle acceptera detta tänkesätt så hur har du mätt upp denna inflation när priserna fallit så kraftigt. Det är frågan? Pröva gärna själv att läsa och tänka för omväxlingsskull det kunde berika debatten. Din sista meningen försökte jag få ihop med subjekt predikat etc men det går tyvärr inte så vad du vill säga med den är icke tolkbart.

 • Anonym

  ”Huvudtipset är därför att metadonet fortsätter flöda ett bra tag till. Under tiden kanske det är dags för politikerna att börja fundera ut andra mer långsiktiga lösningar. Annars är risken att det slutar illa.”

  Den sista meningen var absolut ingen överdrift!

 • Mikael Olsson

  Men kom också ihåg att guld bara har ett värde för att vi bestämt oss för att det skall ha ett värde. Precis som fiatvalutor, silvermynt, stämplade läderbitar och Rai-stenar.

  Det faktiska värdet på guld är begränsat till guldpläterade kontakter och möjligtvis smycken. God tro är det fortfarande när vi använder det som bytesmedel.

 • Tevildo

  Nej. Det är en avsevärd skillnad mellan guld och fiatvalutor. Den största och mest påtagliga är att ingen kan skapa guld ur tomma luften.

 • Tevildo

  Skilj stat och ekonomi åt, precis som stat och kyrka skiljdes åt. Där har du den enda möjliga lösningen.

 • Mikael Olsson

  Korrekt. Samma för t ex Bitcoin och Rai-stenar.

  Men frågan är hur önskvärt det är. När industrialiseringen tog fart visade det sig ju att man i 5-10 års intervaller fick ta en 30%-ig recession i 2 år istället. Jag skulle vilja drista mig till att påstå att den utveckling vi sett sedan guldmyntfoten övergavs aldrig hade kunnat gå lika fort med den. Därför tror jag inte på guldmyntfot heller.

 • Elementary

  Ekonomi går inte att skilja ur något det finns i allt.

 • Tevildo

  Det beror på vilken ”utveckling” du menar. Utan statlig intervention skulle det mesta (om inte till och med allt) ha utvecklats fortare och bättre.

 • Mikael Olsson

  Det tvivlar jag MYCKET starkt på med tanke på hur mycket grundforskning som måste sponsras statligt eftersom inte en enda riskkapitalist vill hälla pengar på den – helt förståeligt.

 • Anonym

  Var det verkligen bättre förut?
  När de privata bankerna stod för den monetära expansionen och tryckte alla pengarna ur tomma intet.
  För att ta liknelsen om missbruk och metadon.
  Skall centralbanken stå för medicinen? Eller är det bättre att låta ett otal kostymklädda langare på Wall-Street säljer potenta ekonomiska massförstörelse preparat under allt mer ljusskygga förhållanden?

 • Anonym

  Jag tycker att centralbankerna skall permanenta ”quantitative easing” som ett naturligt övervakningsverktyg i det ekonomiska systemet.
  Genom att centralbanken ytterst garanterar allt utestående kapital blir överblicken bättre.
  Banker med tillgång till centralbankens hela monetära resurser kan administreras i ett ”premier core bankingsystem” med tillhörande infrastruktur och spårbarhet.
  Affärsbanker med större andel eget kapital och högre kapitaltäckningsgrad kan tillåtas större risker och administreras i ett underordnat system med lägre överblickbarhet och mindre central statligkontroll.

 • Tevildo

  Det vi klart kan säga är att ingen som helst krigsindustri skulle ha ”utvecklats” utan stat, och hur mycket mer utvecklad hade världen varit utan alla de miljoner som fått sätta livet till på grund av staters våldsmonopol?

 • Anonym

  Eftersom USA inte är en teokrati spelar det väl ingen roll var vad står i bibeln?

 • 1984

  Vem bryr sig om vad bibeln har att säga, boken är inte ens överens med sig självt.

 • Anonym

  Artikeln handlar om kristna högern och böner. Du tycker inte att bibeln är relevant i det sammanhanget?

 • Anonym

  Förmodligen spelar det roll för de som ber? Eller har du någon annan smart åsikt?

 • 1984

  Förstår vad du menar, men det jag vill poängtera är att religion, även kristendomen tas på alltför stort allvar. Det är en mänsklig påhitt som har skapat alltför mycket skada redan som det är.

SVD I Nederländerna

”Ett land i chock när kropparna förs hem”

SvD:s Tomas Lundin: ”Frågan 'varför?' ekar genom landet.”

Plan fattade eld i Taiwan

Kraschade efter nödlandning – 51 människor omkom.

”Döda i flera dagar före kraschen”

Rysslands mest absurda lögner om MH17.

Nordeas miljardlån till ryska oligarker

Andra banker drar sig ur ryska lånemarknaden.

Stridsplan nedskjutna i Ukraina

Ukrainska försvarsdepartementet bekräftar uppgifterna.

Svenske nazisten vill kriga i Syrien

ukraina

Läs om svensken som frivilligt strider i Ukraina.

Sju frågor att ställa
på arbetsintervjun

Svep

Det här kan öka dina chanser till jobbet.

Jansson: ”Jag vet vad jag inte ska rösta på”

Premiär ikväll

Mjölkar kon Annie.

Så ser utländska turister på Sverige

Nu undersökning avslöjar bilden av Sverige.

Flygförbud till och från Israel förlängs

Gaza

Inställda på grund av oroligheterna.

SAS-resenärer fast i Tel Aviv

inställt

”Vi försöker omboka passagerarna”

Blött i sängen
räddar sömnen

Bästa tipsen

Så klarar du heta nätterna

Moderat politiker
rasar mot P1 Sommar

Kultursvep

”Public service är vänstervridet”

Webb-tv

”Man känner sig som en riktig viking”

Löpning

Tuff intervallträning på Island.