Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

AUSTIN På måndag blir det tyst inne i plenisalarna i Texas-parlamentet.

De folkvalda kommer inte tillbaka  förrän 2013, om nu inte guvernör Rick Perry beslutar om extra möten som i så fall får pågå i högst 30 dagar.

Parlamentet, ”legislature”, sammanträder bara i 140 dagar vartannat år och mot slutet blir det bråttom. Den 28 och 29 maj måste de sista ärendena behandlas och sedan, den 30 maj, infaller den 140:e dagen och då tillåts endast korrigeringar.

Ledamöterna kunde enas om den s k pork chopper-lagen som ger markägare rätt att sälja platser ombord på helkoptrar för att jaga vildsvin (”feral hogs”) från helikopter, därav ordleken, pork för fläsk, och, pork chop för fläskkottlett, och, chopper för helikopter.

Men, in i det sista pågick hårda strider om det stora budgetunderskottet, särskilt då om anslag till skolorna i det snabbväxande Texas. I ett sista kompromissförslag enades förhandlarna om nedskärningar på 8 procent de kommande två åren och det återstår att se om det klubbas i tid.

Texas är på de allra flesta sätt en konservativ stat och det kanske förklarar både den korta sammanträdesperioden och villkoren för delstatspolitikerna som bara ersätts med 7200 dollar per år (och även nedskärningarna ovan). Kännare avfärdar frågor om det bara är rika människor som kan åta sig uppdraget med att det finns ledamöter som tar till all semester och annan ledighet.

En utmärkt källa till den färgstarka politiken i staten är nättidningen The Texas Tribune.

Och, p.s., det blev en budget till sist, här rapport i The Texas Tribune.

Fler bloggar